Economistul-şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, a declarat luni că o majorare a fiscalităţii ar putea trimite România în al treilea an de scădere economică, iar autorităţile ar trebui să-şi concentreze atenţia pe investiţii care generează venituri la buget şi creează noi locuri de muncă.
„Nu trebuie să facem greşeli majore, mai ales pe partea de fiscalitate. O majorare a fiscalităţii practic ar putea trimite România în al treilea an de scădere economică. Dar, aşa cum vedem în momentul de faţă, cred că e foarte puţin probabil, cel puţin din ce am văzut cu privire la propunerea de buget. Economia încă nu este complet refăcută şi practic acest lucru nu ar fi de dorit. Am fi unici din acest punct de vedere în Uniunea Europeană”, a declarat Lucian Anghel.
Economistul-şef al BCR susţine că economia a suferit în 2009 – 2010 şi ar fi de dorit ca orice modificare fiscală „să nu arate că am suferit degeaba prin influenţa negativă”. Potrivit acestuia, consolidarea ar trebui continuată în principal prin realizarea de investiţii care să determine venituri în creştere.
„În momentul de faţă, majorările de venituri au fost realizate prin majorarea de taxe şi impozite în general. Cred că ar trebui să ne concentrăm atenţia mai mult către inveştiţii şi să nu mai tăiem cheltuielile de investiţii, cheltuielile de capital în principal, aşa cum le-am văzut tăiate şi în 2009 şi în 2010, fiindă aceste investitii la rândul lor determină venituri care se întorc la buget, cresc locurile de muncă în sistem. Pentru tăierea de cheltuieli este suficient spaţiu pe alte zone. Pe partea de venituri ai nevoie de acele măsuri de relansare economică capabile să genereze mai multe venituri, inclusiv o colectare mai bună”, a spus Lucian Anghel.
Reprezentantul BCR este de părere că avem nevoie „ca de aer să revenim pe creştere economică, pentru că ajută în continuare consolidării fiscale”.
Rotrivit raportului „România – Sub semnul austerităţii”, publicat luni de bancă, deficitul bugetului consolidat ca procent din PIB în standarde locale va fi de 6,8% în 2010 şi de 5,2% în 2011, urmând ca în 2012 să coboare la 4%. Anterior, în raportul „România – Momentul adevărului”, publicat în august de către BCR, analiştii băncii estimau un deficit de 7% în 2010 şi de 5,3% în 2011, respectiv de 4,2% în 2012.
Sursa: NewsIn