Preţurile la alimente la nivel mondial vor fi mai mari, în următorii zece ani, cu 20 până la 50%, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
„Pe termen lung, preţurile la produsele alimentare nu vor scădea, ci vor fi mereu în sus. Estimez pentru următorii zece ani că preţurile la nivel global vor fi cu 20%, chiar până la 50% mai mari”, a precizat Anghel, în cadrul unei conferinţe de prezentare a raportului anual pe agricultură, „Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat”.
Raportul prognozează, pentru perioada 2011-2020, o creştere a preţurilor la grâu de 20%, la porumb de peste 15%, la orez de 40-45%, la oleaginoase de 40% şi la zahăr de 35%.
„În 1950 populaţia la nivel mondial era de 2,5 miliarde, iar în 2050 se va ajunge la nouă miliarde, adică o triplare a populaţiei într-o perioadă de o sută de ani, iar când vorbim de mai mulţi locuitori, cu 6-7 miliarde mai mult, luăm în considerare cererea de alimente. Urbanizarea, ca urmare creşterii populaţiei, şi presiunea reprezentată de biodisel vor «mânca» din suprafaţa cultivată existentă”, a explicat Anghel.
Principalele motoare ale volatilităţii preţurilor globale la alimente rămân condiţiile meteo şi schimbările climaterice, nivelul stocurilor, preţul la energie, ratele de schimb valutar, cererea în creştere, restricţiile comerciale, conflictele şi financiarizarea pieţelor agricole, potrivit raportului BCR.
Sursa: NewsIn