ANRE menţine preţul gazului pentru populaţie, firmele vor plăti cu 10% mai mult de la 1 iulie


Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în sedinţa de vineri menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici la gaze naturale şi creşterea în medie cu circa 10% a preţului pentru firme.

„Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

De asemenea, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis şi creşterea în medie cu circa 10% a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei începând cu data de 1 iulie 2011.

„Modificarea preţului la consumatorii non-casnici este motivată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari/mmc, preţ luat în calcul la ultima modificare a preţurilor, la 460 dolari/mmc în prezent”, se precizează în comunicat.

Potrivit ANRE, un alt motiv îl constituie modificarea structurii amestecului de gaze care intra în componenţa cost unitar al gazului – CUG, astfel:  CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 77% gaz din producţia internă şi 23 % gaz provenit din import. CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz din import.

Totodată, ANRE a mai precizat că un motiv al scumpirii gazelor pentru companii îl reprezintă asigurarea constituirii stocurilor de gaze naturale, astfel încât să se realizeze siguranţa şi continuitatea în furnizarea gazelor naturale la toţi consumatorii în iarna 2011-2012.

„Reamintim că potrivit OUG nr. 53/17.06.2011, consumatorii casnici şi cei non-casnici (industriali) beneficiază de CUG-uri separate de gaze, cu structuri de amestec intern/import diferite. Precizăm că ultima modificare a preţului gazelor naturale a fost efectuată la data de 1 iulie 2009”, se mai spune în comunicat.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale, prin care se introduc măsuri de protecţie a consumatorului casnic.

Astfel, actul normativ instituie mecanisme de protecţie a consumatorului casnic şi a producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei.

Prin OUG se instituie segmentarea pieţei de gaze naturale între consumatorii casnici şi producţia de energie termică destinată consumului populaţiei,  pe de o parte, iar, pe de altă parte, restul consumatorilor de gaze naturale.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată joia trecută de Guvern stabileşte, pentru perioada iulie 2011- martie 2012, o structură de amestec de gaze naturale import-intern, în care ponderea cantităţilor de gaze naturale din import, în amestecul lunar de gaze naturale să fie stabilită astfel încât, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică destinată consumului populaţiei, preţurile finale reglementate să rămână constante.

Urmare a acestei măsuri, în perioada iulie 2011 – martie 2012, preţul gazelor naturale destinate consumului populaţie nu va fi majorat.

Astfel, potrivit ordonanţei de urgenţă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei stabileşte structurile de amestec gaze naturale (import-intern) pentru cele două segmente de piaţă create şi monitorizează consumul de gaze pentru fiecare segment.

Sursa: NewsIn