ANRMAP: Instituţiile preferă contracte ieftine în dauna calităţii şi invocă eronat Curtea de Conturi


Autoritatea pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice va elabora noi modele de atribuire de contracte, bazate pe calitatea produsului cumpărat, nu doar pe cel mai scăzut preţ, după ce a constatat că instituţiile preferă preţul cel mai mic în dauna calităţii şi invocă nejustificat Curtea de Conturi.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a amintit că legislaţia în vigoare prevede două criterii de atribuire a unui contract, respectiv preţul cel mai scăzut şi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, dar unele instituţii publice preferă să atribuie un contract pe baza preţului, în dauna calităţii, deoarece personalul slab pregătit în domeniu nu include în calculul valorii contractului şi alte criterii.

„Unele autorităţi contractante nu reuşesc, din cauza lipsei unei pregătiri în domeniul achiziţiilor publice a personalului aferent, să facă acel algoritm de calcul necesar pe criteriile de selecţie, pe factorii de evaluare, şi atunci calitatea lasă de dorit, este evident. Dacă noi nu avem calitate în achiţionarea produselor este pentru simplul fapt că se utilizează de cele mai multe ori acest criteriu al preţului cel mai scăzut”, a spus şeful ANRMAP, într-o conferinţă de presă.

Oficialul guvernamental a arătat totodată că instituţiile publice ridică o falsă problemă şi invocă nejustificat controalele Curţii de Conturi drept motiv pentru alegerea preţului cel mai scăzut, deşi Curtea de Conturi nu verifică procedurile de achiziţie publică, iar eventualele rapoarte întocmite în acest domeniu sunt transmise tot ANRMAP.

„Instituţiile preferă de cele mai multe ori să meargă pe acest criteriu al preţului cel mai scăzut invocând controalele Curţii de Conturi şi spunând că, practic, vor răspunde ulterior dacă nu merg pe acest criteriu. Este o falsă problemă, categoric, iar autorităţile contractante ar trebui să-şi asume răspunderea şi să meargă pe criteriul oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Evident că în acest criteriu o pondere importantă o are şi preţul, dar la fel de importantă este calitatea. Curtea de Conturi nu verifică procedurile de achiziţie publică, nu are atribuţii, ci execuţia bugetară, sunt două aspecte diferite, ANRMAP fiind singurul organism care verifică procedurile de achiziţie publică”, a spus Trăilă.

Preşedintele ANRMAP a precizat că, după data de 20 mai, vor fi transmise către instituţiile publice un nou model tipizat de contract, iar în următoarele luni vor fi elaborate şi transmise modele pentru documentaţii de atribuire de contracte, bazate pe criteriul eficienţei economice.

Sursa: MEDIAFAX