Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANSVSA va introduce în 2011 un program naţional de control al produselor la raft

A- A A+
ANSVSA va introduce în 2011 un program naţional de control al produselor la raft

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) , Radu Roatiş, a declarat sâmbătă, la Tg Mureş, că în anul 2011 va fi implementat un program naţional de control al produselor la raft, transmite corespondentul NewsIn.

“Autoritatea şi-a propus ca în anul 2011 să instituie un program naţional cadru de control al produselor la raft, de supraveghere prin care se va vedea ce mâncăm şi cât de bun este ceea ce mâncăm. Noi ştim foarte bine ce se întâmplă în unităţile noastre de industrie, în general sunt verificate, dar dat fiind această mişcare mare a comerţului cu alimente şi legume, programul nostru strategic va fi denumit anul controlului produselor la raft. Vom verifica siguranţa, calitatea şi securitatea produselor”, a declarat Roatiş.

Acesta a precizat că se va verifica dacă produsele conţin exact ceea ce este scris pe etichetă, dacă proteina este proteină, nu soia. „În cazul cremvuştilor, de exemplu, care sunt cei mai susceptibili, vom vedea dacă produsul conţine într-adevăr proteine sau altceva”, a arătat preşedintele ANSVSA.

Radu Roatiş a mai anunţat că săptămâna viitoare va fi făcută publică lista cu procesatorii care au obţinut ştampila ovală, care le permite exportul de produse în spaţiul intracomunitar. „Au fost 103 unităţi, au rămas 40, care au obţinut ştampila. Aceste unităţi au fost inspectate de către experţi de la Comisia Europeană. Săptămâna viitoare se va primi autorizarea şi publicarea în Monitorul Oficial a unităţilor autorizate cu ştampilă ovală pentru comerţ intracomunitar”, a spus Radu Roatiş. Acesta a adăugat că multe dintre cele care nu au fost autorizate vor putea opera pe piaţa naţională, singurul impediment pentru care nu au primit autorizaţia fiind faptul că nu au putut finaliza anumite lucrări de construcţie din cauza crizei. Radu Roatiş a mai declarat că în ceea ce priveşte produsele alimentare, România mai mult importă decât exportă. „Balanţa şi echilibrul între importuri şi exporturi este defavorabilă României, Potenţialul de export este uriaş. Putem ieşi pe pieţe din Asia, Rusia şi SUA, ţările arabe, China”, a spus preşedintele ANSVSA.

În altă ordine de idei Radu Roatiş a spus că Agenţia dispune de aparatură care să verifice dacă anumite produse de pe piaţă conţin substanţe interzie, care ar putea da dependenţă. „Noi ne ocupăm şi de controlul produselor care înglobează în zona furajelor sau etnobotanice pe produse de origine non-animală. De obicei verificăm zona în care sunt înglobate emulgatori, E-uri şi alte ingrediente. Când se fac prelevări suntem solicitaţi pentru teste şi analize în laborator. Noi avem aparatură cu detecţie nucleară şi absorbţia atomică”, a spus Roatiş. Acesta a admis că în alimentele care conţin pulberi ar putea fi introduse diverse prafuri care pot da dependenţă.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.westtv.ro

Related Posts with Thumbnails