Antreprenoriat românesc în ascensiune: Afacerile care aduc profit şi pe timp de criză


În ciuda semnalelor alarmante privind adâncirea crizei economice, 2012 pare să fie un an proprice pentru antreprenori. Există nişe care pot deveni adevărate oportunităţi pentru afaceri, cum ar fi agricultura, zona serviciilor sau dezvoltarea unei platforme pe internet, de genul unui magazine virtual. În plus, dificultăţile economice ce au atins zona euro au diminiuat semnificativ costurile care ar fi necesare pentru demararea unei investiţii în aceste domenii.

De exemplu, criza a ieftinit destul de mult preţul terenurilor agricole, astfel încât o afacere în acest sector pare o oportunitate pentru obţinerea unui câştig semnificativ. O sursă bună pentru atragerea unui profit satisfăcător ar putea fi  şi cultura de biomasă, pentru segmentul energiei regerabile, sau dezvoltarea unei ferme de lipitori, folosite în scop medicinal. Cultura de Pawlonia pare să fie vedeta acestui an, datorită proprietăţilor incredibile ale acestui copac, după cum a mai relatat Gazeta Afacerilor (http://gazeta-afacerilor.ro/2012/03/05/povestea-unei-afaceri-de-success-paulownia-copacul-energetic-care-maximizeaza-investitia/), iar în ceea ce priveşte creşterea lipitorilor, acestea nu cer eforturi foarte mari pentru întreţinere şi nu presupun costuri ridicate. Ba mai mult, lipitorilor pot trăi până la un an de zile fără hrană.

Dincolo de aceste idei de business care capătă o tot mai mare popularitate în ultimul timp, micro fermele tradiţionale, a căror constituire implică resurse financiare alocate la jumătate faţă de acum 2-3 ani, sunt o necessitate a pieţei. „Lumea trece printr-o criza alimentara acuta. Rusia si-a suspendat anul trecut exporturile de cereale, preturile au explodat la nivel international, iar cresterea spectaculoasa a populatiei la nivel mondial a readus agricultura in prim-plan”, a declarat  Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, potrivit www.dailybusiness.ro.

Deocamdată terenurile agricole din România sunt exploatate prea puţin. Astfel, Suprafaţa agricolă neutilizată, înregistrată la recensământul general agricol 2010, inclusiv cea a unităţilor care nu au indeplinit condiţiile de a putea fi considerate exploataţii agricole, a fost de 896.000 hectare, iar suprafaţa agricolă în repaus a fost de 953.000 hectare. Suprafata agricolă utilizată ce a revenit în medie, în anul 2010, pe o exploataţie agricolă a fost de 3,45 hectare, comparativ cu 3,11 hectare in anul 2002. Pe categorii s-au redus faţă de 2002 şi suprafeţele agricole folosite cu personalitate juridică, potrivit unei statistici publicate de portalul Finanţiştii.

Serviciile şi reabilitarea termică sunt zone sigure pentru investiţii

Un alt segment care poate fi de bun augur pentru cei care vor să iniţieze o investiţie este cel al serviciilor.

Având în vedere că multe business-uri de cartier s-au inchis in ultimii ani, iar cele care au supravieţuit au făcut-o pe spatele clienţilor, majorând preţurile, fără a-şi profesionaliza calitatea serviciilor oferite, există o mare oportunitate ca astfel de afaceri, orientate către necesităţile consumatorilor, să evolueze. Mai cu seamă că suma care trebuie înaintată în astfel de start-upuri poate fi destul de redusă, în jur de 10.000-20.0000 de euro
“Într-o asemenea piaţă, deschiderea unor reţele de unităţi specializate cu marcă înregistrată, de la alimentare, la saloane de coafură-cosmetică, la croitorii şi spălătorii işi pot găsi clientela, în condiţiile unei oferte competitive, atât ca pret cât mai ales în ceea ce priveşte calitatea.”,  mai menţionează Dailybusiness.

Printre breşele cu potenţial este vizată şi reabilitarea termică a blocurilor, întrucât antreprenorii din acest domeniu au avut cel mai puţin de furcă cu întârzierea plăţilor. Finanţarea a fost până acum asigurată de stat, însă pot fi accesate fonduri europene în această direcţie. În momentul de faţă doar 10% dintre clădirile din România sunt reabilitate termic.