Doar 15% dintre români au de gând să-şi schimbe locul de muncă, cu 6% mai puţin faţă de anul trecut, arată datele unui sondaj realizat de Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Cu toate acestea 44% dintre persoanele chestionate şi care au în prezent un loc de muncă şi-ar dori ca în viitor să ajungă să lucreze în străinătate, în timp ce 56% dintre români ar rămâne în ţară.
Totuşi, tinerii sunt cei mai dispuşi către schimbarea locului de muncă, 51,6% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani au declarat că sunt interesate în acest sens.
Datele publicate de IRES mai relevă că în comparaţie cu anul 2010 a scăzut proporţia respondenţilor care şi-ar dori mai mulţi bani şi a crescut cu 10% numărul celor care ar vrea mai multă siguranţă la locul de muncă.
Pe de altă parte românii resimt tot mai acut de la un an la altul criza financiară, drept pentru care îşi drămuiesc cu mai multă atenţie cheltuielile. În acest context, devine explicabil de ce 6 din 10 români nu cred că vor pleca în vacanță în anul 2012, iar cei care își proiectează concediul de anul viitor tind să aloce sume care se situează, majoritatea, sub 500 de Euro.
“Românii tind să avanseze sume modeste în ceea ce privesc veniturile minime de care au nevoie pentru un trai decent și, în același timp, sunt mai puțin nemulțumiți cu privire la nivelul de trai actual. Au puține speranțe cu privire la capacitatea lor de a face economii, sunt extrem de prudenți atunci când vine vorma despre perspectivele de a face investiții sau achiziții și, în același timp, siguranța este cuvântul de ordine în ceea ce privește locul de muncă.”, explică reprezentanţii IRES.
63% din totalul celor chestionaţi nu au un loc de muncă, în timp ce 37% susţin că sunt ocupaţi. Studiul ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” a fost realizat în data de 13 decembrie 2011, pe un eșantion de 1.435 de indivizi proveniţi din toate regiunile țării.