Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANV a stabilit sume suplimentare de plată pentru produsele accizabile de 1,46 miliarde euro în S1

A- A A+
ANV a stabilit sume suplimentare de plată pentru produsele accizabile de 1,46 miliarde euro în S1

Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) a stabilit în primul semestru sume suplimentare de plată pentru produsele accizabile de 1,46 miliarde euro, de peste patru ori mai mari comparativ cu perioada similară din 2010, se arată într-un comunicat transmis joi de ANAF.

În primele șase luni ale anului trecut, ANV a stabilit sume suplimentare de platǎ de peste 285 de milioane lei. În perioada ianuarie – iunie a acestui an valoarea sumelor suplimentare de plată pentru produselor accizabile a fost mai mare cu 413,66% mai mare față de intervalul similar din 2010.

“Dacă la începutul anului 2009, conform unui studiu Novel, cota de evaziune fiscală la ţigări era de 36,2%, în luna mai a acestui an a scăzut la 11,8%. Aceste rezultate au fost posibile în urma acţiunilor întreprinse de ANAF, prin Garda Financiară, Vamă, precum şi de DIICOT, Poliţie, alte structuri ale Parchetului şi producătorii de ţigarete”, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

De asemenea, în primele șase luni ale anului încasările din accize la bugetul de stat au fost în valoare de 8,937 miliarde lei, în creştere cu 24,53% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, fiind cea mai mare creştere raportată la un semestru.

Creşterea încasărilor la accize se datorează îmbunătăţirii gradului de colectare, precum şi intensificării acţiunilor de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale în acest domeniu, se precizează în comunicat.

Semnificativă este creşterea raportată la încasările din accize la ţigarete în primul semestru din 2011, de 3,6 miliarde lei, faţă de 2,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În urma controalelor efectuate în domeniul produselor accizabile s-au constatat posibile fapte de evaziune şi fraudă fiscală, astfel încât au înaintat organelor de urmǎrire penalǎ  peste 360 sesizǎri penale,  pentru o valoare estimată a prejudiciului de circa 32 milioane lei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails