Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Apartamentele cu 4 camere pot ajunge solduri imobiliare

A- A A+
Apartamentele cu 4 camere pot ajunge solduri imobiliare

Piaţa imobiliară clujeană nu va fi foarte afectată de înăsprirea condiţiilor de creditare, care vor intra în vigoare în luna decembrie a acestui an. Părerea specialiştilor imobiliari este că, pe termen scurt, vor avea de suferit apartamentele de 4 camere, cele situate la parter sau la ultimul etaj. Normele, mult mai restrictive, vor impune solicitanţilor să înainteze un avans de minim 15% pentru creditele în lei, un avans de 30% pentru creditele în euro şi 40% pentru creditele în alte valute.

Potrivit experţilor imobiliari, în următoarele şase luni preţul apartamentelor clujene va scădea cu aproximativ 5-10%, în funcţie de zona în care sunt amplasate imobilele şi gradul de finisare de care dispun. “Acesta este un fenomen frecvent la fiecare de început de an, din cauza proprietarilor care sperau să-şi vândă apartamentele până la sfârşitul anului. Pe termen mai lung, pe o perioadă de un an, procentele de scădere rămân valabile, cu precizarea că vor ajunge la o stabilizare, odată ce preţurile ajung la un nivel real de piaţă”, a explicat pentru Gazeta Afacerilor Andreea Miron, marketing manager Remax, Grup de Lux.

Preferatele clujenilor: apartamentele noi şi casele mobiliate

În acest moment, cel mai bine se vând apartamentele noi care au preţuri de cumpărare între  50.000 şi 70.000 de euro. Cât despre achiziţionarea de case, clujenii sunt dispuşi să ofere 150-250.000 euro. “Pe segmentul caselor, se caută preponderent cele cu suprafeţe utile de până la 200 mp şi teren de 300-500mp. Finisajele trebuie sa fie de bună calitate, iar faţă de anii trecuţi se caută mai mult casele gata mobilate. Zonele preferate sunt Andrei Mureşanu, Bună Ziua, Gheorgheni. Indiferent că sunt interesati de case sau apartamente, cumpărătorii ţin cont foarte mult de zonă, accesul la mijloacele de transport în comun şi puncte de interes, cum ar fi magazine, bănci, instituţii publice”, a mai spus marketing managerul Remax, Grup de Lux.

Când vine vorba de apartamente, cumpărătorii se îndreaptă spre zone ca Bună Ziua, Câmpului ori Calea Turzii. Dacă totuşi se hotărăsc să achiziţioneze un apartament vechi aleg spaţiile semicentrale aflate fie în Gheorgheni, Zorilor sau Plopilor. De altfel, clujenii caută cel mai mult apartamente care să aibă 2-3 camere, situate la etaj intermediar şi, totodată, sunt atenţi dacă oferta imobilului include şi un loc de parcare sau garaj.

Preţurile de pe piaţa imobiliară clujeană nu se vor modifica substanţial. „Pe termen scurt preţurile vor mai scădea usor, dar deja se simte o revenire comparativ cu anul trecut. Pe termen lung, preţurile se vor stabiliza la un nivel mai apropiat de cel real, iar numărul tranzacţiilor va începe să crească”, a menţionat Andreea Miron

Related Posts with Thumbnails