Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat şi a efectuat plăţi din bugetul Uniunii Europene în conturile beneficiarilor în valoare totală de 3,71 miliarde euro, în perioada 2007 – 2011, a anunţat duminică agenţia aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.
Din această sumă, 2,56 miliarde euro s-au dat din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), iar 1,15 miliarde euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), astfel că APIA se situează în grafic din punct de vedere al absorbţiei, spun oficialii agenţiei.
Conform Regulamentului CE 1782/2003, la data de 15 octombrie 2011 s-a finalizat perioada în care orice stat membru al UE putea să îşi facă plăţi din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA) alocat anului 2010.
„Menţionăm că la acest moment România, prin APIA, a reuşit o absorbţie de 99,67%, adică 723,5 milioane euro, care au fost deja plătite fermierilor sub forma de plăţi directe (plata pe unitate de suprafaţă, plăţi pentru bovine zonă defavorizată, plăţi agricultura ecologică) şi o absorbţie de 100%, adică 110 milioane euro, care au fost deja plătite pentru măsurile de piaţă implementate în România (reconversie – restructurare în sectorul viti-vinicol, ajutoare acordate persoanelor defavorizate, intervenţie pe piaţă, promovarea produselor agroalimentare pe pieţe externe, apicultură)”, au precizat reprezentanţii APIA.
Totodată, conform Regulamentului CE 73/2009, România prin APIA poate efectua pentru anul 2011 exclusiv din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), plăţi directe în valoare de aproape un miliard de euro, din care 907 milioane euro sub forma de plăţi directe pe unitate de suprafaţă.
În baza Regulamentului CE 784/2011, începand cu 16 octombrie, APIA va autoriza şi ulterior va plăti un avans pe unitate de suprafaţă în valoare de 42 euro/hectar (183 lei) pentru un număr estimat de 1,088 milioane fermieri şi o suprafaţă de 9,6 milioane hectare. Pachetul financiar alocat deja de Guvernul României pentru prefinanţare este de 403 milioane euro, suma care va fi ulterior rambursată integral din bugetul UE.
Oficialii APIA spun că agenţia are ca obiectiv real să plătească acest avans pentru toţi fermierii eligibili, respectiv majoritatea plăţilor (75-80%) să se realizeze în luna octombrie.
Sursa: NewsIn