APIA eliberează adeverinţe pentru obţinerea de credite de către fermieri


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor pentru zonele defavorizate şi cele de agro-mediu în vederea accesării de credite pentru finanţarea activităţilor curente.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor aferente măsurilor 211 „Sprijin pentru zona montană defavorizată”, 212 „Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zonă montană” şi 214 „Plăţi de agro-mediu”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia”, se arată într-un comunicat transmis joi de APIA.

APIA are convenţii cu  BRD Groupe Societe Generale şi cu CEC Bank SA.

Valoarea creditului este de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.

Astfel, la solicitarea fermierului, APIA va elibera o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru măsurile de dezvoltare rurală în campania 2011 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra documentelor depuse de potenţialul beneficiar, conform reglementărilor legale în vigoare.

În adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plata şi că beneficiarul îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA garantează 80% din valoarea creditelor acordate de banca cCreditoare în baza convenţiilor încheiate.

„Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe sau acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului)”, potrivit APIA.

APIA a încheiat astfel de convenţii şi pentru campaniile 2009 şi 2010, iar opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.

Sursa: NewsIn