Asia spune pas dolarului american. China şi Japonia folosesc monedele naţionale în schimburile comerciale


Ceea ce înainte se discuta la nivel internaţional doar în stadiul de premisă, a devenit o realitate. Dolarul îşi pierde dominaţia internaţională, mai cu seamă că multe dintre ţările producătoare de petrol au ales, de la începutul anului, să realizeze tranzacţii în alte monede. Acest lucru va avea consecinţe severe în plan mondial, iar inflaţia va exploda şi preţul petrolului va urca semnificativ, opinează analiştii financiari.

Cele două mari puteri asiatice, China şi Japonia vor folosi de la 1 iunie doar yenul şi yuanul în schimburile bilaterale, după cum anunţă www.reuters.com. Paritatea va fi de 7.9480 yuani pentru fiecare 100 de yeni, potrivit unei înţelegeri încheiate între cele două state, cu scopul stimulării cooperării comerciale. Din 2011, cele două state iau în considerare posibilitatea convertirii directe a monedelor japoneze în cele chinezeşti, şi invers, pentru a diminua costul companiilor transfrontaliere. În acest caz dolarul nu mai joacă un rol de intermediere între yen şi yuan.

De altfel, China este cea mai mare ameninţare în calea dolarului american, deoarece în majoritatea tranzacţiilor pe care le întreprinde a încheiat acorduri prin care vor fi utilizate doar monede locale. De exemplu, în relaţiile comerciale cu Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud.  Totodată, China a renunţat la dolar, recunoscută ca moneda petrolului, şi în schimburile comerciale pe care le desfăşoară cu Emiratele Arabe Unite.