Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Asiguratul poate renunţa în 20 de zile de la semnarea contractului la poliţa de asigurare de viaţă

A- A A+
Asiguratul poate renunţa în 20 de zile de la semnarea contractului la poliţa de asigurare de viaţă

Asiguratul poate renunţa la contractul de asigurare de viaţă în cel mult 20 de zile de la data semnării contractului fără să fie nevoit să justifice vreun motiv anume, potrivit Noului Cod Civil, a declarat Marinela Nemeş, director general Direcţia Juridică din cadrul CSA.

„Potrivit articolului 2.229 din Noul Cod, asiguratul poate renunţa la contractul de asigurare de viaţă în cel mult 20 de zile de la data semnării contractului fără să fie nevoit să justifice vreun motiv anume şi fără să fie obligat la acoperirea eventualelor prejudicii cuzate asigurătorului”, a precizat Marinela Nemeş.

Aceasta a precizat că anterior exista o prevedere la legea 136, potrivit căreia se putea renunţa la contractul de asigurare de viaţă, însă numai pentru motive temeinice, cum ar fi pierderea locului de muncă.

Reprezentantul CSA a mai spus că societăţile de asigurare trebuie să deţină autorizaţie de la CSA pentru a încheia poliţe, potrivit Noului Cod Civil, care prevede în mod clar, în caz contrar, anularea contractelor încheiate de acestea.

Nemeş a menţionat că nu au existat cazuri ca o societate să încheie asigurări şi să nu deţină o autorizaţie de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

„Potrivit dipoziţiilor articolului 207, aliniat 2, actele şi operaţiunile săvârşite fără autorizaţiile prevăzute de lege sunt lovite de nulitate absolută, iar persoanele care le-au făcut răspund nelimitat şi solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sancţiuni prevăzute de lege”, a precizat Nemeş.

Totodată, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor trebuie să emită norme în aplicarea dispoziţiilor Noului Cod Civil. „Vom identifica care sunt normele care trebuie elaborate, care sunt cele care vor trebui modificate şi deja se lucrează în acest sens”, a mai spus Nemeş.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails