Asociere transnaţională în domeniul energiei regenerabile, la Cluj


În judeţul Cluj se va constitui un cluster regional în domeniul energie regerabile, din care vor face parte întreprinderi, autorităţi publice, universităţi şi institute de intermediere. Proiectul este unul transnaţional, urmând ca prin intermediul reţelei de cooperare, finanţate prin INTERREG IV, să se realizeze asocieri similare în Grecia şi Germania.

Prin formarea acestui cluster, care ar putea sau nu să aibă personalitate juridică, firmele ar putea accesa proiecte din bani europeni privind polul de competitivitate. De exemplu, pot obţine cofinanţare prin P.O.S.C.C.E pentru cumpărarea de terenuri necesare dezvoltării investiţiei, modernizării spaţiului, achiziţia de tehnologii, know-how şi brevete, desfăşurarea  de activităţii legate de realizarea de studii de fezabilitate tehnică şi acoperirea cheltuielilor aferente dreptului de propretate industrială.

“Acestă iniţiativă este o direcţie firească de dezvoltare în sectorul energiilor regerabile. Este nevoie să ne concentrăm puterile şi să ne strangem forţele”, a punctat Paul Pandrea, director executiv Energobit Renewable.

Apelul pentru afilierea la TREC, cluster transnaţional în domeniul energiei regenerabile, a fost deschis în luna decembrie a anului trecut. Firmele locale cu activitate în acest sector au fost invitate la o întâlnire regională, unde s-a prezentat un studiu privind stadiul şi potenţialul domeniul energetic la Cluj. În martie 2012 s-a organizat o conferinţă interregională, în cadrul căreia participanţii au discutat asupra posibilităţilor de colaborare comercială şi de realizarea a unor cercetări între regiunile partenere.

Firmele  interesate de asociere îşi doresc ca prin intermediul clusterului să identifice  parteneri pentru comercializarea şi distribuţia echipamentelor electro-energetice şi pentru proiectele aflate în diferite faze de dezvoltare, să aibă acces la cursuri de formare a angajaţilor sau să realizeze colaborarări noi pentru expertiză tehnică şi accesul la tehnologii noi.

Managementul clusterului de la Cluj pentru energie regenerabilă va fi asigurat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest în primul an de activiate. Printre cei care ar putea activa în acestă organizaţie se numără Primăria Cluj, Energobit, Electrica Distribuţie, RATUC, Hidroserv, APRM, Transelectrica, Tetarom, Concept Oil şi Transgex.

În proiect este implicată şi Universitatea Tehnică Cluj care deţine Centrul Regional OSIM şi un alt centru axat pe activitatea de inventică, PROINVENT.

“Odată cu deschiderea Centrului Regional OSIM, relaţia Universităţii cu firmele locale s-a îmbunătăţit. Am decis să ne implicăm în acest proiect pentru că ne interesează foarte mult partea de pol de competitivitate pe zona de cercetare.”, a explicat Liliana Pop, reprezentant al Universitatăţii Tehnice.

Clusterul TREC ar putea  să se circumscrie în reţeaua Entreprise Europe Network. Aceasta oferă servicii de consultanţă ridicată firmelor care desfăşoară demersuri pentru creşterea gradului de competitivitate europeană. Serviciile sunt plătite de Comisia Europeană, iar această reţea cuprinde în acest moment 51 de ţări.