Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Asumarea răspunderii Guvernului şi moţiunea de cenzură a PSD sunt în atenţia presei de marţi

A- A A+
Asumarea răspunderii Guvernului şi moţiunea de cenzură a PSD sunt în atenţia presei de marţi

Presa centrală de marţi abordează pe larg asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri de austeritate, efectele pe care aplicarea acestora le va avea asupra vieţii oamenilor, dar şi depunerea moţiunii de cenzură a PSD, intitulată „Opriţi genocidul social!”.

„Cresc taxele? Boc: Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul” titrează Gândul, parafranzându-l pe premierul Emil Boc. „Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul de schimb, dacă România ar creşte taxele. A fost una dintre frazele cu care Emil Boc a argumentat, în faţa Parlamentului, decizia de a tăia salariile şi pensiile, pe care Guvernul ar fi luat-o din dorinţa de a alege răul mai mic. Răul mai mare – creşterea cotei unice şi a TVA – a fost evitat, a completat Boc”, scrie cotidianul citat. Cu toate acestea, notează Gândul, România nu a scăpat de pericolul creşterii TVA şi a impozitelor, care s-ar putea produce la toamnă.

Într-un editorial dedicat aceluiaşi subiect, Cristian Tudor Popescu scrie: „<<Mai bine să moară o mie acum, decât un milion mai târziu>>. Asta spunea în 1997 ministrul de Finanţe Ciumara despre cetăţenii României pentru a justifica politica guvernului. 13 ani mai târziu, ne-am întors, cu guvernul Boc, la aceeaşi „filosofie”. Căci despre asta este vorba, dincolo de toată gargara politică: scăderea pensiilor, cuplată, în multe cazuri, cu scăderea salariilor membrilor de familie activi, trimite nişte oameni la moarte. Pe bătrâni îi vor ucide malnutriţia, frigul, lipsa medicamentelor. Curba de sacrificiu în cazul lor înseamnă sacrificiul suprem. Luând asemenea măsuri, guvernul PD-L, UDMR coboară România la nivel tribal – bătrânii care nu mai sunt buni de muncă sunt abandonaţi în zăpadă de triburile nordice”.

Într-un material cu titlul „Boc, la asumare: Preferaţi să minţim în continuare?” Evenimentul zilei relatează minut cu minut ce s-a petrecut în Parlament la asumarea asumarea răspunderii Guvernului. În articol se mai arată: Premierul Emil Boc a declarat că „finanţatorii externi nu mai finanţează deficitele bugetare”, astfel că, dacă România renunţă la acordurile financiare încheiate cu FMI, Comisia Europeană sau Banca Mondială nu va avea resursele necesare pentru a acoperi deficitul bugetar. „Nu mai avem BCR-uri de vânzare, ca să finanţăm deficitul”, a spus el. De asemenea, soluţiile de finanţare de pe plan intern sunt extrem de reduse, deoarece statul deja a împrumutat sume considerabile de la bănci, volumul acestora apropiindu-se rapid de limita maximă legală. În plus, dacă statul va continua să ia credite de la bănci, acestea nu vor avea resursele necesare pentru a finanţa firmele, ceea ce va conduce la închiderea companiilor, creşterea şomajului şi adâncirea recesiunii, a explicat Emil Boc.

Evenimentul zilei mai scrie şi că PSD duce o campanie de racolare a unor parlamentari din PDL pentru a trece moţiunea de cenzură. Ziarul susţine că acestora li s-ar promite la schimb colegii electorale „sigure”, în care pot prinde un nou mandat.

Jurnalul naţional analizează ziua de luni începând de la momentul şedinţei de Guvern care a precedat asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. Într-un articol intitulat „Asumarea (i)responsabilităţii”, ziariştii de la Jurnalul relatează despre faptul că în şedinţa de Guvern nu s-au adoptat decât cinci dintre cele 71 de amendamente depuse, dar şi despre venirea lui Boc la Parlament, care a reuşit că evite un grup de manifestanţi. „După şedinţa de Guvern, premierul Boc a plecat la Parlament, unde între timp s-au adunat peste 1.000 de sindicalişti şi pensionari. Ei au blocat intrările în Parlament pentru a-l opri pe Boc să intre în forul legislativ. Premierul a intrat însă prin spate, cu colegii de partid, fentându-i pe sindicalişti. „Ne-aţi ciuruit!”, „Cei mulţi şi săraci, mereu sacrificaţi”, „O fi bine pentru voi, că pentru noi, nu!” sau „Guvernul aruncă povara crizei pe umerii populaţiei” au fost câteva dintre inscripţiile pe care protestatarii le purtau lipite pe piept, în timp ce strigau „Jos Guvernul!”, „Jos Băsescu” sau „Guvernul e condus de Băsescu şi Udrea, nu de Boc”. Participanţii la protest au început să plece din faţa Legislativului imediat după ce au primit vestea că Boc a intrat deja în Parlament, nu înainte de a-i transmite premierului că nu sunt de acord cu măsurile Guvernului şi că cer demisia Executivului”, scrie Jurnalul.

România liberă se referă mai puţin la măsurile de austeritate care vor intra în curând în vigoare şi abordează o chestiune petrecută duminică: întâlnirea care a avut loc duminică între şeful statului şi parlamentarii şi miniştrii puterii la Snagov. „Săpuneala preşedintelui Băsescu a dat roade la parlamentarii PDL. În mai puţin de 48 de ore, cât era termenul dat de Cotroceni, democrat-liberalii au decis să susţină Guvernul la moţiune. După întâlnirea cu tunete şi fulgere de la Snagov dintre şeful statului şi membrii partidului de guvernământ, senatorii şi deputaţii PDL s-au mai calmat. Chemaţi să aleagă dacă susţin în continuare Cabinetul Boc sau votează moţiunea, parlamentarii pedelişti au votat cu majoritate covârşitoare pentru prima opţiune”, scrie România liberă. Cotidianul menţionat mai susţine că măsurile de austeritate „se amână un pic”, până la modificarea altor acte normative referitoare la salarizare.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails