Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Atenţie de unde cumpăraţi carnea de porc. Trei cazuri de trichineloză semnalate la Cluj

A- A A+
Atenţie de unde cumpăraţi carnea de porc. Trei cazuri de trichineloză semnalate la Cluj

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj a diagnosticat 3 noi cazuri de trichineloză la porcine care au fost sacrificate tradiţional în Copăceni, Câmpia Turzii şi Mihai Viteazu.  Carnea nu a fost însă consumată. Cazurile au fost semnalate de Direcţie în perioada 30 noiembrie-5 decembrie.

Directorul DSVSA, Alexandru Duma,  avertizează clujenii să cumpere carne de porc doar din unităţi autorizate sau din magazine specializate de carne. Legea interzice  comercializarea produsele din carne de porc sacrificat tradiţional, iar cei care vând astfel de carne în pieţe sau magazine riscă sancţiuni penale.

“Reamintim consumatorilor obligaţia de a efectua examenul trichineloscopic, la toate cărnurile de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodărie, examen care se poate efectua fie în reţeaua sanitar veterinară publică, la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale- în Cluj Napoca – pieţele Mihai Viteazu, Flora, Mărăşti, Turda- piaţa agroalimentară centrală, Câmpia Turzii – str. 1 decembrie 1918 nr. 22, Gherla –în piaţa agroalimentară centrală, Dej- piaţa agroalimentară centrală, Huedin- piaţa agroalimentară centrală, sau la cabinetele medicale veterinare private împuternicite saăefectueze acest examen de către DSVSA Cluj”, a menţionat directorul DSVSA Cluj

Porcinele diagnosticate de medicul veterinar cu trichineloză se despăgubesc de stat, dacă creşterea animalului s-a facut cu respectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare, iar animalul este înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare al Animalelor – Baza Natională de Date. Porcinele trebuie să poarte un crotal auricular cu un număr de înregistrare.

Related Posts with Thumbnails