Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Avans de minimum 15% din valoarea locuinţei la creditul ipotecar în euro. Noul regulament BNR înăspreşte condiţiile de creditare

A- A A+
Avans de minimum 15% din valoarea locuinţei la creditul ipotecar în euro. Noul regulament BNR înăspreşte condiţiile de creditare

Cei care doresc să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar în euro vor trebui să înainteze un avans de minimum 15% din valoarea locuinţei cumpărate, potrivit noului regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) care va intra în vigoare începând cu 31 ianuarie. Pentru creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni, persoanele fizice care au venituri în lei vor plăti un avans de cel puţin 40%.

Clienţii băncilor care au venituri în valută şi vor să contracteze un împrumut imobiliar sau ipotecar, vor plăti un avans minim de numai 20% din valoarea locuinţei.

Totuşi, împrumuturile contractate prin programul Prima Casă nu intră sub incidenţa acestui regulament, iar pentru creditele acordate în acest caz se va solicita un avans de maximum 5% din valoarea locuinţei, fară ca aceasta să depăşească plafonul de 57.000 euro.

Regulamentul BNR prevede schimbări şi în ceea ce priveşte creditele de consum. Perioada de creditare va putea dura cel mult 5 ani comparativ cu 10 sau 15 ani, termen valabil înainte de emiterea noilor condiţii de creditare. Condiţiile de rambursare a creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior.
Pe de altă parte, băncile comerciale vor fi nevoite să fie mult mai atente la aprobarea creditelor şi vor lua în calcul riscurile unui scenariu negativ în evaluarea gradului maxim de îndatorare, care include o posibilă creştere a cursului de schimb cu 35,5-40,9%, în funcţie de valuta împrumutului, şi o creştere a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale.

Termenul de implementare al noului regulament BNR ar putea să difere în funcţie de particularităţile normelor de creditare proprii băncilor comerciale, informează www.agerpres.ro

Related Posts with Thumbnails