Banca Comercială Română şi-a sporit activele cu 1,6% în primele şase luni, la 65,57 miliarde lei


Banca Comercială Română (BCR) a raportat active de 65,57 miliarde lei (15 miliarde euro) la 30 iunie, cu 1,6% mai mari decât cele de 64,53 miliarde lei (15,23 miliarde euro) de la finalul anului trecut, datorită unei performanţe îmbunătăţite în T2 2010, potrivit datelor prezentate vineri de bancă.

„În S1 2010 portofoliul total de credite a evoluat conform aşteptărilor”, susţin reprezentanţiii băncii.

Astfel, volumul cumulat al împrumuturilor acordate clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) s-a majorat puţin, cu 2,5%, până la 47,69 miliarde lei  (10,9 miliarde euro) de la 46,5 miliarde lei (10,98 miliarde euro) la jumătatea anului trecut „şi este în continuare bine echilibrat pe segmente de clienţi şi industrii”.

„BCR şi-a consolidat poziţia la aproximativ 22% cotă de piaţă, conform strategiei sale de afaceri şi management al riscurilor”, în condiţiile în care soldul creditării corporative a crescut cu 7% faţă de perioada similară din 2009, „susţinută de necesarul de capital de lucru al companiilor şi de cererea de finanţare din partea administraţiilor locale, BCR menţinându-şi poziţia dominantă pe segmentul finanţării municipalităţilor (peste 75% cotă de piaţă)”.

Portofoliul de credite de retail (inclusiv microîntreprinderile) s-a majorat uşor, cu 0,4%, în concordanţă cu evoluţia pieţei şi a veniturilor consumatorilor, mai spun repreznatnţii BCR.

Creditele garantate (credite de consum garantate şi ipotecare) au continuat să crească moderat având ca principal motor programul Prima Casă, care a fost însă contrabalansat de declinul creditării negarantate.

„Impactul pozitiv al programului Prima Casă este de aşteptat să continue, deoarece BCR este cea mai activă bancă din program – BCR a acordat credite în programul Prima Casă în valoare totală de peste 377,4 milioane euro, din care 222,4 milioane euro trase în 2010”, se mai arată în comunicat.

Ponderea creditelor în lei a scăzut la 41,5%

Ponderea creditelor în lei în totalul portofoliului de împrumuturi acordate de BCR a scăzut la 41,5% faţă de nivelul din urmă cu un an, ca urmare a cererii scăzute pentru credite de consum (cele mai multe fiind denominate în lei). Creditele în valută sunt denominate în euro (56% din total portofoliu) şi dolari (2,5%).

Creditele acordate clientelei corporate reprezintă 52,5% din totalul portofoliului în timp ce creditele de retail (inclusiv microîntreprinderile) sunt 47,5%. Circa 69% din portofoliul total de credite constituie produse cu garanţii, iar 31% sunt credite negarantate.

Soldul depozitelor atrase de la clienţi a scăzut uşor, cu 0,7%, până la 35,58 miliarde lei (8,14 miliarde euro) de la 35,8 miliarde lei (8,46 miliarde euro) la 31 martie 2009, „în principal ca urmare a contracţiei resurselor retail, dar, la nivelul Grupului BCR, diminuarea este echilibrată prin vânzarea altor produse retail de tipul produselor de economisire-creditare ale BpL,  produselor de investiţii, schemelor de pensii”.

Banca şi-a menţinut poziţia nr. 1 pe piaţă pe segmentul depozitelor primare, în condiţiile în care depozitele clienţilor reprezintă principala sursă de finanţare a  BCR.

BCR a continuat să îşi extindă reţeaua de unităţi în semestrul I, dezvoltând în acelaşi timp canalele alternative de distribuţie, ca urmare a unei strategii menite să încurajeze clienţii să utilizeze tranzacţiile fără numerar. Astfel, BCR a deschis şapte noi unităţi în primul semestru din 2010 în amplasamente selectate, ajungând la o reţea de retail de 668 de unităţi la sfârşitul lunii iunie 2010 (+16 noi unităţi retail in ultimele 12 luni).

BCR a continuat să îşi dezvolte serviciile care nu implică tranzacţii cu numerar

BCR a dezvoltat funcţionalităţile serviciilor de internet şi phone banking, a continuat dezvoltarea activităţii de carduri şi şi-a extins gama de servicii prin bancomate.

„Se remarcă migraţia constantă de tranzacţii către online banking (aproape 1,92 milioane tranzacţii în S1 2010, o creştere de 239% faţă de S1 2009) pe fondul ofertei BCR îmbunătăţite constant şi a creşterii puternice a utilizatorilor canalelor alternative (+29% anual)”, se mai arată în comunicat.

BCR a continuat să îşi extindă şi reţeaua de bancomate (ATM) până la 2.225 de unităţi, adăugând 82 de noi aparate în S1 2010 (10% creştere anuală) îmbunătăţind totodată gradul de disponibilitate a bancomatelor, precum şi extinderea reţelei de POS la 17.331 de unităţi operaţionale la comercianţi (3% creştere anuală).

Tranzacţiile cu carduri BCR efectuate la POS-uri pentru plata la comercianţi au crescut cu 26,79% ca număr şi cu 18,8% ca volum,  în timp ce tranzacţiile cu numerar la bancomate cu carduri BCR a scăzut cu 7,64% ca număr şi cu 3,34% ca volum, ca urmare a campaniilor speciale ale BCR de promovare a plăţilor electronice.

În acelaşi timp, reţelele BCR de POS şi ATM au înregistrat o creştere a tranzacţiilor cu carduri (indiferent de banca emitentă ) – tranzacţiile la POS-uri au crescut cu 182,22% ca număr şi cu 132,05% ca volum, în timp ce la ATM-urile BCR numărul total de tranzacţii a crescut cu 3,54% iar volumul tranzacţiilor a crescut cu 1,74%.

Grupul BCR, al celei mai mari bănci de pe piaţa românească, a obţinut în semestrul I un profit net consolidat după impozitare şi interese minoritare de 488,5 milioane lei (117 milioane euro), cu 19,5% mai mic decât în perioada similară din 2009, pe fondul creşterii provizioanelor. Activele grupului BCR au crescut cu 2% în primele şase luni ale acestui an, la 70,77 miliarde lei (16,2 miliarde euro).

Sursa: NewsIn