Banca Europeană de Investiţii va consilia România în privinţa absorbţiei de fonduri europene


România va semna, cel mai târziu la începutul anului viitor, un memorandum cu Banca Europeană de Investiţii pentru acordarea de expertiză internaţională pentru creşterea ratei de absorbie a fondurilor structurale şi de coeziune, informează Ministerul Afacerilor Europene.

Banca Europeană de Investiţii este pregătită să ofere României, cât mai curând posibil, expertiză în special în domeniile energiei, cu accent pe energia regenerabilă, protecţiei mediului şi transporturilor.

În prealabil, Comisia Europeană trebuie să-şi dea acordul faţă de solicitarea formulată în acest sens de autorităţile de la Bucureşti la începutul lunii noiembrie.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a avut joi o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Wilhelm Molterer, dedicată expertizei internaţionale pe care instituţiile financiare internaţionale doresc să o ofere României pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune atât în intervalul 2007-2013, cât şi în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, informează un comunicat al MAEur.

„Apreciem disponibilitatea instituţiilor financiare internaţionale de a sprijini România în accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi considerăm că experienţa Băncii Europene de Investiţii în relaţia cu autorităţile publice din ţara noastră reprezintă un real avantaj în asigurarea necesarului nostru de expertiză internaţională”, a afirmat ministrul Leonard Orban.

Conform celor convenite cu prilejul întrevederii desfăşurate la sediul Ministerului Afacerilor Europene, expertiza BEI va fi folosită în special pentru proiectele prioritare realizate din fonduri structurale şi de coeziune.

În august 2011, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, au reiterat, într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, propunerea vizând acordarea de asistenţă externă pentru autorităţile române în implementarea proiectelor cu finanţare europeană din partea instituţiilor financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, inclusiv sprijin prin JASPERS).

La 26 octombrie 2011, pe baza propunerilor sectoriale formulate de ministerele cu rol de autorităţi de management, precum şi a celor orizontale, prezentate de Ministerul Afacerilor Europene, Guvernul României a adoptat un memorandum care cuprinde propuneri de utilizare a expertizei tehnice internaţionale.

Propunerile acoperă toate cele şapte programe operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

Costurile aferente expertizei internaţionale urmează să fie acoperite din fondurile de asistenţă tehnică aflate la dispoziţia autorităţilor române, în cadrul instrumentelor structurale. Propunerile au fost oficial transmise Comisiei Europene la începutul lunii noiembrie 2011 de Ministerul Afacerilor Europene.

Sursa: NewsIn