Banca Românească va investi în acest an circa 67 milioane lei în proiecte de infrastructură


Banca Românească, membră a National Bank of Greece, va investi în acest an circa 67 milioane lei în proiecte de infrastructură, decizie aprobată în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) la începutul lunii mai, potrivit unui comunicat emis miercuri de bancă.

„Procesul de implementare a unei noi platforme IT care să permită operaţiuni şi tranzacţii în timp real, cu beneficii concrete pentru clientul final, este o prioritate în strategia Băncii Româneşti. De asemenea, în acest an vom implementa un nou model de business <New Service Model>, astfel încât să putem oferi produse şi servicii specializate, având la bază o mai bună segmentare a clienţilor, incluzând <personal banking> şi <small business banking>. Astfel, vor fi înfiinţate Centre de Afaceri Regionale care vor administra partea de <commercial banking>, reţeaua de sucursale urmând a fi dedicată clienţilor persoane fizice şi afacerilor de mici dimensiuni”, a declarat directorul general adjunct al Băncii Româneşti, Crina Cosma.

Aceasta a mai spus că aproximativ 16 milioane lei din totalul investiţiilor planificate pentru anul 2010 vor fi folosite pentru proiectul de <re-branching>, care presupune un nou concept de organizare şi raţionalizare a fluxurilor în sucursale şi un nou design al acestora pentru o abordare prietenoasă şi unitară a clienţilor.

De asemenea, potrivit deciziei Adunarii Generale, profitul net în valoare de 20 de milioane de lei înregistrat în 2009 a fost capitalizat în întregime, susţinând astfel dezvoltarea băncii în conformitate cu strategia sa. Banca Românească are în prezent un nivel confortabil de solvabilitate de 24%, în condiţiile în care nivelul minim este de 10% (conform acordului cu Fondul Monetar Internaţional), mai informează banca.

„În 2010, se aşteaptă ca Banca Românească să continue performanţele bune înregistrate în 2009, susţinute prin creşterea moderată a creditării, menţinerea calităţii activelor, optimizarea surselor de finanţare şi asigurarea unui management bun al lichidităţii, precum şi a unui control eficient al costurilor”, a declarat Marinos Stratopoulos, numit recent în funcţia de director general al Băncii Româneşti de către Consiliul de Administraţie.

Cu un capital social de până la 200 milioane euro şi o reţea naţională formată din 146 de sucursale, Banca Românească are 17 ani de activitate pe piaţa bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) care deţine 10,21% din capitalul social al băncii.

În prezent, NBG este banca cu cele mai mari lichidităţi din sud-estul Europei, fiind lider de piaţă în Grecia din punct de vedere al depozitelor atrase. National Bank of Greece este cel mai vechi şi cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat în anul 1841 şi listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999 este listat şi la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experienţă de peste 160 de ani, cu o puternică prezenţă  internaţională prin cele peste 1.700 unităţi bancare. Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece în România se mai numară: NBG Securities România, Garanta Asigurări şi NBG Leasing.

Sursa: NewsIn