Băncile, dezinteresate de programele guvernamentale pentru IMM-uri


În ciuda frecventelor anunţuri prin care băncile prezente pe piaţa din România afirmă că sunt interesate să se implice tot mai mult în finanţarea IMM-urile, participarea lor la programele guvernamentale este destul de redusă.În afară de programul Kogalniceanu, unde există 13 parteneri financiari care acordă credite cu garanţie parţiala de la stat, niciun alt program destinat IMM-urilor nu s-a evidenţiat în acest sens, comentează portalul www.conso.ro.

Cu toate că în acest an Guvernul a suplimentat bugetele destinate programelor guvernamentale, ceea ce se traduce prin mai mulţi bani destinaţi subventiilor, dar şi fonduri mai mari pentru garanţiile de stat la acordarea de credite, participarea instituţiilor de credit este redusă.

Ca exemplu ar fi programul START care oferă o subvenţie în valoarea de 10.000 de euro antreprenorilor debutanţi. În acest caz, CEC Bank rămâne singura bancă implicată, iar în 2012 şi BCR a transmis o cerere de participare.Explicaţia acestei atitudiuni retractile ar putea fi costurile prea mici pe care statul de impune in cazul creditelor acordate IMM-urilor, în opinia sursei menţionate.

Atât în cadrul programului START cât şi în cel destinat tinerilor antreprenori, dobânda maximă ajunge la Robor + 3%, la care însă se pot adăuga comisioane de peste 1% din valoarea creditului.