Băncile din România ar putea avea nevoie de 5 mld. euro pentru respectarea unor indicatori Basel III


Băncile din România ar putea avea nevoie de circa 5 mld. euro, dacă s-ar aplica sistemul Basel III cu cerinţe mai restrictive, în condiţiile în care băncile din zona euro ar trebui să atragă 1.500 miliarde euro, a declarat marţi Claudiu Cercel, director general al BRD.

„Calculele pentru băncile din zona euro indică nevoia de a emite 1.500 miliarde euro, care reprezintă o sumă uriaşă la nivelul Uniunii Europene. (…) Dacă s-ar menţine aceleaşi proporţii, în România băncile prezente ar trebui să atragă în jur de 5 miliarde euro. Probabil că acest calcul mai trebuie rafinat, dar oricum este o sumă foarte importantă”, a menţionat Cercel, în cadrul unui seminar organizat de BNR.

El a adăugat că, în cazul aplicării Basel III, sunt doi indicatori care vor pune mari probleme. Un indicator care va deveni obligatoriu pentru bănci îşi propune să asocieze fiecărei clase de active pasive o anumită stabilitate. Astfel, pentru fiecare credit băncile trebuie să aibă resurse stabile în proporţie de 70-80-90%, respectiv depozite pe termen mai lungi. Un alt indicator arată în ce măsură băncile comerciale deţin suficiente active lichide pentru a face faţă unor ieşiri de lichidităţi în condiţii de stres.

Cercel a precizat că, în România, depozitele atrase de băncile comerciale sunt pe termen scurt, de până la trei luni, în pofida eforturilor depuse de acestea. Totodată, rulajul de piaţă secundară a titlurilor de stat este redus, reprezentând mai puţin de 2%, motiv pentru care instituţiile sunt dependente de operaţiunile BNR.

Sursa: NewsIn