Băncile din România şi-au sporit vânzările de aur în ultimele 2 luni,pe fondul turbulenţelor externe


Efectele crizei care se face simţită pe plan internaţional i-a determinat pe români să se orienteze spre investiţiile în aur, astfel că vânzările de metal preţios realizate de băncile din România au crescut semnificativ, mai ales în ultimile două luni ale acestui an.

„Vânzările de aur financiar au crescut faţă de anii trecuţi, aurul devenind o valută de refugiu. În primele şase luni, BCR a vândut aproximativ 220 de kg de aur, mai mult decât tot anul 2010 (140 kg), pentru ca pe fondul îngrijorărilor generate de criza datoriilor, în condiţiile în care aurul a atins noi maxime istorice, să înregistrăm tranzacţii de aproximativ  450 de kg în iulie şi august”, a declarat, pentru NewsIn, Răzvan Furtună, şef departament Vânzări Produse de Trezorerie către Clienţi Retail Direcţia Pieţe Financiare, din cadrul Băncii Comerciale Române.

Repezentanţii BCR susţin că interesul pentru aur a crescut începând cu anul 2000 şi s-a accentuat în ultimii doi ani, sub presiunea crizei economice.

„Trebuie menţionat faptul că, dacă am corecta preţul aurului cu inflaţia, nivelul actual este sub maximul atins în anii ’80. Practic, nivelul similar s-ar situa în jurul a .2300 dolari/uncie. Acest preţ este şi ţintă pe termen mediu a ananliştilor Erste Bank. În condiţiile în care masa monetară este în creştere atât în Statele Unite, cât şi în Europa, dobânzile sunt real negative şi sunt şanse bune să nu vedem schimbări prea curând, în condiţiile în care alte active financiare îşi pierd credibilitatea, iar instituţiile financiare, inclusiv băncile centrale, sunt interesate de aur, preţul a continuat să crească în raport cu toate valutele”, a precizat Răzvan Furtună.

De asemenea, reprezentanţii Piraeus Bank România spun că vânzările de aur au crescut simţitor în ultimele două luni.

„Vânzările totale de aur fizic au atins, de la începutul anului şi până în prezent, peste 165 de kilograme, 150 kg în lingouri şi aproximativ 1.900 de monede (o monedă având aproximativ 8 grame), iar 70% din această cantitate a fost tranzacţionată doar în ultimele 2 luni. Mai mult, numarul zilnic de tranzacţii în iulie şi august  s-a dublat faţă de primele luni ale lui 2011. Cantitatea medie achiziţionată de clienţii noştri în 2011 este de peste 160 grame la clienţii retail şi de peste 2.000 grame la clienţii private banking” a declarat, pentru NewsIn, Alina Piciorea, şef department vânzări corporate şi retail, Trezorerie, din cadrul Piraeus Bank România.

Alina Piciorea menţionează că investitorii români nu s-au lasat mai prejos decât cei internaţionali, iar piaţa din ţara noastră a reacţionat emoţional la
stimulii externi, dovedindu-se încă o dată a fi influenţată şi corelată puternic cu evenimentele internaţionale, în ultimele două luni cererea explodând.

„După o creştere de peste 30% în anul 2010, preţul aurului a continuat să avanseze conform cu aşteptările noastre, cu încă 35 procente de la începutul anului până în prezent, îndreptându-se înspre nivelul psihologic de 1.900 usd/uncie, tendinţă care considerăm că se va păstra şi în continuare. Chiar dacă luna ianuarie a fost caracterizată de o creştere a apetitului pentru active riscante al investitorilor şi, deci, de o temperare a preţului metalului preţios, noile realităţi economico-politice care au guvernat ulterior mediul au redresat balanţa în favoarea investiţiilor considerate <<save-heaven>>” a spus şeful departmentului vânzări corporate şi retail, Trezorerie, din cadrul Piraeus Bank România.

Preţul aurului pe pieţele internaţionale a crescut, luni, cu 1,6%, la nivelul record de 1.882 dolari pe uncie, analiştii estimând că până la finele anului ar putea atinge 2.000 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.

Astfel, aurul ar putea atinge până la sfârşitul acestui an cel mai mare preţ din ultimele trei decenii, pe fondul interesului crescut al investitorilor şi băncilor centrale, în condiţiile temerilor legate de stagnarea creşterii economice, SUA şi Europa confruntându-se în prezent cu riscul înrăutăţirii crizei datoriilor suverane, relatează sursa citată.

Sursa: NewsIn