Băncile româneşti se luptă cu deficitul de lichiditate


Una dintre cele mai spinoase probleme pentru sistemul bancar românesc este deficitul de lichiditate care s-a degradat semnificativ în luna decembrie 2011.

Un raport realizat de ING Bank arată că deficitul de lichiditate a ajuns la un nivel care nu a mai fost cunoscut din 2009, respectiv băncile au luat zilnic 4,1 miliarde lei de la Banca Naţională a României.

”Explicaţia noastră pentru această combinaţie stranie este că emisiunile de titluri de stat din decembrie, cumpărate de un număr mic de dealeri primari, au fost în mare parte finanţate prin intermediul operaţiunilor de piaţă monetară organizate regulat de banca centrală (de unde rezultă majorarea sumei de bani pe care băncile au împrumutat-o de la BNR) în timp ce mulţi alţi deţinători de titluri s-au confruntat cu o creştere a lichidităţilor deoarece nu au refinanţat (probabil într-o proporţie importantă) titlurile care au ajuns la scadenţă”, se precizează în raportul ING.

În aceeaşi analiză se mai specifică faptul că acest deficit de lichiditate uimeşte piaţa financiară, întrucât ratele pe termen scurt s-au diminuat.

„Concluzia acestei povesti complicate, ce credem că arată cum este condusă piaţa monetară, este că sunt multe modalităţi de a tempera presiunea ascendentă a ratelor de dobândă pe termen lung. Această concluzie este pozitivă pentru investitorii pe termen scurt în titluri de stat în lei, dar dependenţa de mecanisme aşa neobişnuite este negativă pe termen lung. Partea negativă este totuşi atenuată de faptul că politici stranii au fost implementate tot mai des la nivel global pe parcursul ultimilor ani”, adaugă analiştii financiari.