Bank of America: România ar rezista doar două trimestre fără banii de la FMI şi CE


România ar rezista numai două trimestre cu banii pe care îi are prezent, dacă ar îngheţa acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) în urma unei crize politice, potrivit analiştilor Bank of America-Merrill Lynch, informează The Money Channel.

Astfel, potrivit experţilor Bank of America, dacă o criză politică în genul alegerilor anticipate ar duce la îngheţarea fluxului de bani de la instituţiile internaţionale, guvernul ar avea rezerve financiare pentru a acoperi cheltuielile bugetare doar două trimestre. Estimarea băncii ţine cont de o rată de rostogolire de 40% a datoriei locale ajunsă la maturitate.

Pe de altă parte, prognozele instituţiei americane arată că noul acord cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar putea avea o valoare de 5 miliarde de euro. La aceşti bani s-ar putea adăuga 1-2 miliarde de euro din privatizări şi 2-3 miliarde din emisiunile de eurobonduri.

Continuarea acordului cu FMI este o veste bună pentru România, spun experţii, şi asta în condiţiile în care mediul politic local va rămâne relativ instabil şi în acest an. Analiştii Bank of America notează că desfăşurarea normală a actualului program de finanţare cu FMI şi încheierea unui nou acord reprezintă o ancoră puternică pentru economia României, şi asta mai ales în contextul crizei din zona euro.

Raportul Bank of America vine în contextul în care autorităţile române vor începe la sfârşitul lunii ianuarie negocierile pentru un nou acord de tip preventiv cu FMI. Discuţiile se vor finaliza la sfârşitul primului trimestru din 2011. Reprezentantul ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat vineri că noul acord cu Fondul Monetar Internaţional va permite României să acceseze până la 300% din cota ei de participare, respectiv 3,1 miliarde DST (aproximativ 3,6 miliarde euro).

Sursa:NewsIn

Foto: http://www.southcoastaccidentattorney.com