Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Barron’s: Cele mai respectate companii din lume sunt Apple, McDonald’s, Google, Coca Cola şi Pepsi

A- A A+
Barron’s: Cele mai respectate companii din lume sunt Apple, McDonald’s, Google, Coca Cola şi Pepsi

Celebra revistă americană Barron’s realizează în fiecare an topul celor mai respectate companii din lume, chestionând 92 de administratori de fonduri de investiţii în ceea ce priveşte gradul de respect sau încredere pe care îl manifestă faţă de cele mai mari 100 de companii din lume, scrie money.ro.

În 2011, Apple şi-a consolidat titlul de cea mai respectată companie din lume, pe care l-a câştigat şi în 2010, obţinând un scor de 68% din voturile de înalt respect ale investitorilor chestionaţi de Barron’s. Principalul motiv pare să fie capacitatea companiei de a redefini piaţa de consumer-electronics, inventând dispozitive de telecomunicaţii care devin apoi necesităţi ale consumatorilor, precum şi faptul că obţine venituri suplimentare din vânzarea aplicaţiilor pentru iPhone şi iPad.

Pe locul 2 în top se clasează Amazon, care a înregistrat o creştere spectaculoasă în acest an în ceea ce priveşte respectul investitorului, urcând de pe locul 10 direct pe a doua poziţie a clasamentului. Catalogată ca un succes trecător în timpul primei bule dotcom, Amazon a ajuns în prezent să genereze venituri anuale de peste 34 de miliarde de dolari şi să atingă o valoare de piaţă de aproape 84 de miliarde de dolari.

Berkshire Hathaway, aflată pe locul 3, este o prezenţă constantă în top 10, urcând în 2011 două poziţii, de pe locul 5 pe care îl ocupa anul trecut. Barron’s pune această evoluţie pe seama unui vot de încredere acordat fondatorului companiei, Warren Buffett.

Gigantul IBM rămâne pe locul patru şi anul acesta, sugerând faptul că, în sfârşit, investitorii au început să aprecieze mutarea, controversată la timpul ei, făcută de companie acum câţiva ani atunci când a ales să se concentreze pe software şi servicii, în loc de mainframe-uri şi computere personale.

McDonald’s intră pentru prima oară în top 5, urcând două poziţii faţă de anul trecut, când ocupa locul 7. Reprezentanţii Barron’s cred că, bine făcuţi, chiar şi burgerii pot fi la fel de sexy ca iPad-urile.

Google a urcat două poziţii în top faţă de anul trecut, atunci când ocupa locul 8. Acest salt se datorează succesului reputat de curând de Android, care a devenit la începutul acestui an cel mai popular sistem de operare mobil din lume, detronând Nokia după mulţi ani, cred cei de la Barron’s.

Totodată, 3M a urcat în 2011 nu mai puţin de opt poziţii, până pe locul 7, de pe poziţia a 15-a anul trecut. În rândul investitorilor numele 3M trezeşte „respect” în proporţie de 47 % şi „înalt respect” în proporţie de 34%.

Coca Cola, aflată pe locul 8, a intrat anul acesta în top 10, după ce anul trecut ocupa poziţia a tresprezecea. Investitorii  „respectă” Coca Cola în proporţie de 57%, în timp ce doar 29% manifestă un „înalt respect” pentru această companie.

Locul 9 este ocupat de PepsiCo, care nu a reuşit nici anul acesta să îşi depăşească principalul rival, Coca Cola, deşi a înregistrat o creştere substanţială în preferinţele investitorilor, urcând de pe poziţia 17 pe locul 9.

Procter&Gamble a fost una dintre companiile care s-a clasat în mod constant în top 5, însă nu şi anul acesta, când se regăseşte pe locul 10. Singura companie din top 10 care înregistrează o scădere – de pe locul 3 pe 10 – P&G pare a fi dezamăgit investitorii din cauză că acţiunile sale au înregistrat anul trecut o creştere de doar 6% , aceştia fiind îngrijoraţi că produsele mai scumpe ale companiei s-ar putea dovedi a fi necompetitive în noua lume în care ne-am trezit după recesiune.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails