Băsescu: BNR va menţine un curs convenabil, dar inflaţiei nu va avea nimeni ce să-i facă


Preşedintele Traian Băsescu a explicat, miercuri, la postul public de radio, că BNR „va ţine un curs convenabil atât populaţiei, cât şi exportatorilor”, însă inflaţiei „nu va avea nimeni ce să-i facă” pentru că evoluţia ei este generată de măsurile fiscale, precum creşterea TVA.

„Inflaţia nu va fi generată de politica monetară, ci de politica fiscală, deci nu de modul cum gestionează BNR cursul, ci de creşterile de taxe pe care le-a impus Guvernul. Din acest motiv vă pot spune că BNR, în mod cert, va ţine un curs de schimb convenabil populaţiei. Aici putem avea totală încredere că BNR va ţine un curs convenabil atât populaţiei, cât şi exportatorilor”, a asigurat preşedintele.

„Cursul ultimei zile, să spunem, este unul care se află în marja convenabiliului şi pentru unii, şi pentru alţii. Deci nu va fi o inflaţie generată de politica monetară. BNR are şi ştiinţa şi resursele de a ţine un curs de schimb acceptabil pentru toată lumea”, şi-a continuat Băsescu explicaţiile.

„Inflaţia nu înseamnă cursul de schimb (…) Sigur, BNR va menţine cursul, pentru că poate, ştie ce are de făcut, va menţine un curs convenabil, dar inflaţiei nu va avea nimeni ce să-i facă pentru că ea e generată de măsurile fiscale, de creşterea de TVA. Marea problemă este că suntem şi cu preţurile crescute, şi cu inflaţia crescută, schimbăm obiectivul de la 3,5% inflaţie la 8%… Cine ştie cât o fi? Asta-i optimist, 7,9%! Schimbăm ţinta oficială, de la 3,5% la 8% şi nici n-am rezolvat nimic în zona costurilor reale pe care le avem în bugetul de stat. Concluzie: am făcut toată această creştere de preţuri şi de inflaţie pentru a proteja în continuare cangrena legată de costurile sociale. Nu vreau să se spună că pensia este o cangrenă, avem multe mai multe costuri sociale, mult prea multe pensii pe nedrept acordate. Deci n-am atacat exact substanţa, deci orice mărire de TVA vom face în continuare, n-o facem decât pentru a menţine populist, din lipsă de curaj politic, nişte costuri pe care ar trebui să le reducem”, a afirmat preşedintele.

În context, preşedintele a punctat din nou consecinţele creşterii TVA. El a explicat că pensionarii au fost păcăliţi „încă o dată”, pentru că li se vor lua „exact aceeiaşi bani prin creşterea TVA şi prin inflaţie”. Întrebat dacă există riscul ca impozitarea tuturor veniturilor să existe concomitent cu o cotă de TVA de 24%, Băsescu a explicat că obiectul ar fi ca TVA să revină către 19%.

Sursa: NewsIn