Băsescu spune că există un acord între România şi Elveţia privind schimbul de informaţii bancare


Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că între România şi Elveţia s-a semnat în luna februarie un acord care permite Guvernelor celor două ţări să colaboreze în domeniul informaţiilor bancare,astfel încât să poată fi verificaţi suspecţii de evaziune fiscală care au conturi în băncile elveţiene.

„România a semnat în luna februarie un protocol cu Guvernul elveţian, prin care, începând cu 1 ianuarie 2012, are acces în cadrul procesului de schimb de informaţii între cele două state, la informaţii bancare, aşa cum ele sunt puse la dispoziţie în baza legilor elveţiene. Altfel spus, ca să fie lucrurile simple, dacă autorităţile române vor suspecta că cineva a făcut evaziune fiscală şi că ar fi depus banii într-o bancă elveţiană, vor primi răspuns de la autorităţile elveţiene”, a spus Traian Băsescu, după o întâlnire cu preşedintele Elveţiei, Micheline Calmy-Rey.

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene a adăugat că autorităţile româneşti vor putea face o „cerere de informare” Elveţiei, care va avansa informaţia respectivă. „Este un subiect complicat. De-o parte, există un acord de fiscalitate cu UE, de cealaltă parte sunt relaţiile bilaterale între România şi Elveţia”, a adăugat aceasta.

Afirmaţiile au fost făcute după ce preşedintele Elveţiei a fost întrebat dacă s-a renunţat la secretul fiscal în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii americani şi dacă acest lucru se poate întâmpla şi pentru cetăţenii români, însă Calmy-Rey a negat că informaţiile pe care Elveţia le poate pune la dispoziţie în cadrul unor acorduri încalcă secretul fiscal.

„Elveţia nu a renunţat la secretul fiscal în ceea ce priveşte SUA şi nici vreo bancă din Elveţia nu a renunţat la secretul fiscal în privinţa SUA. A existat un acord între Elveţia şi SUA, dar el nu a depăşit cadrul legal existent. Ştiţi că există în sânul UE un acord privind fiscalitatea, care leagă Elveţia de UE prin posibilitatea prelevării de impozite asupra capitalurilor din Elveţia. Elveţia şi UE discută în acest moment posibilitatea de a renunţa. În interiorul UE, există în acest moment o discuţie cu privire la acest acord de fiscalitate, de revizuire a lui şi odată ce UE se va pune de acord, ne vom arăta disponibilitatea în acest sens”, a precizat preşedintele Elveţiei.

Sursa: NewsIn