Băsescu spune că România va primi împrumuturile pentru investiţii în primele şase luni ale lui 2011


Preşedintele Traian Băsescu precizează că a obţinut acordul FMI, UE şi al Băncii Mondiale pentru a primi banii destinaţi investiţiilor în primele două trimestre, iar dacă reuşesc să-i absoarbă în primele şase luni instituţiile şi Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru continuarea lor.

„Cred că este pentru prima dată când România obţine acordul tuturor instituţiilor finanţatoare ca banii de investiţii să-i pună în trimestrele I şi II şi nu în trimestrul IV cum îi puneam până acum. Deci prioritate la investiţii. Până acum banii de investiţii se puneau în trimestrul IV, nu mai era timp să se organizeze licitaţii, să se cheltuască banii, exact banii de investiţii se luau înapoi şi se rămânea în deficit”, a explicat şeful statului luni, în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune.

Băsescu a arătat că modul în care România îşi poate derula investiţiile respectând şi ţinta de deficit a fost subiectul principal al discuţiei de duminică seara avute cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.”Opţiunea noastră a fost să avem banii de investiţii puşi în trimestrul I şi II, pentru a-i putea chelti până la sfârşitul anului, şi dacă vă veţi uita în scrisoare, mai este un lucru extrem de important acolo: în cazul în care România absoarbe banii de investiţii în primele şase luni, instituţiile împreună cu Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a continua investiţiile”, a dezvăluit Traian Băsescu.

Întrebat dacă investiţiile vor fi exclusiv făcute prin cofinanţarea proiectelor pe fonduri structurale, Băsescu a amintit că există şi bani de la BM şi BEI care nu au fost accesaţi. „Aici e vorba pe de o parte de banii de la Uniunea Europeană, dar şi de banii de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii care stau blocaţi de vreo doi-trei ani”, a spus preşedintele, arătând că aceşti bani nu au putut fi cheltuiţi pentru că investiţiile se făceau în fiecare an în trimestrul IV, când nu mai era timp pentru organizarea licitaţiilor.

Şeful statului a spus că nu se vor lua bani de la salarii pentru a fi îndreptaţi către investiţii, deoarece fondul de salarizare pentru anul viitor este unul fix, deja stabilit, de 39 de miliarde de lei. El a arătat că bugetarii vor recupera o bună parte din scăderile salariale operate în acest an, dar că un procent al creşterii poate fi furnizat după adoptarea Legii salarizării unitare.

Sursa: NewsIn

Foto: http://partidulfortacivica.ro