Băsescu: Declaraţia Consiliului garantează tuturor statelor că subsidiarele băncilor menţin fluxurile


Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri, după Consiliului European, că decizia forului va da tututor statelor UE garanţia că subsidiarele băncilor mamă din alte ţări îşi vor menţine nivelul de capital şi pentru anii următori, iar România va putea continua creditarea economiei.

Declaraţia privind recapitalizarea băncilor, adoptată de Consiliul,  vizează finanţarea băncilor pe termen mediu astfel încât să se asigure fluxurile de credit pe termen mediu ale economiei reale, a explicat preşedintele.

„Declaraţia vizează asigurarea calităţii şi cantităţii capitalului, pentru că de fapt se vizează introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă, lichitate în bani. (…) Prin decizia adoptată acum de Consiliu, nu numai România, dar şi toate statele, au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor-mamă din alte state vor avea nivelul de capital menţinut şi pentru anii următori”, a spus preşedintele, după adoptarea declaraţiei Consiliului privind capitalizarea băncilor din UE.

Băsescu a subliniat că propunerea României a fost materializată într-un text care acum vizează toate statele membre şi ceea ce a fost prezentat iniţial ca un interes al României s-a transformat într-o „obligaţie” pentru băncile mamă de a-şi finanţa corespunzător subsidiarele prin menţinerea fluxurilor de capital existente şi în anii următori. „Acest lucru va permite României atât creditarea economiei, cât şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite României să-şi menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane”, a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a dat asigurări că băncile-mamă nu vor putea să tragă capital din subsidiare, acest lucru fiind verificat atât de autoritatea bancară europeană, cât şi de autorităţile bancare naţionale, existând un plafon minim al capitalului. În acest context, preşedintele a arătat că România stă mai bine decât alte state în ceea ce priveşte procentul din fluxul de capital străin care se îndreaptă către buget, acesta fiind mult mai mic decât procentul destinat susţinerii mediului privat.

„România are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care anul acesta 13,2 miliarde au fost utilizate pentru finanţare a bugetului de stat, iar diferenţa până la 40 miliarde pentru sectorul privat. Avem o structură foarte bună faţă de alte ţări, unde structura de finanţare a statului este cu un procent mult mai mare”, a explicat şeful statului.

În ceea ce priveşte întâlnirea liderilor din zona euro, care a început după reuniunea Consiliului European, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că aceasta va rezolva principalele probleme ale UE, respectiv sprijinul pentru Grecia şi nivelul de finanţare al facilităţii europene de stabilitate financiară.

„Vreau să cred că în cursul acestei nopţi se va ajunge la concluzii, pentru cele două probleme fundamentale în momentul de faţă, Grecia şi facilitatea europeană de stabilitate fiscală. Nimic nu putea să înceapă până nu se clarifica modalitatea de consolidare a băncilor. Acest prim punct a funcţionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme. Nu este suficientă, dar de la ea trebuia pornit”, a conchis Traian Băsescu.

Sursa: NewsIn