BCR a revizuit estimarea de creştere a economiei româneşti din acest an, de la 2% la 1,4%


Banca Comercială Română (BCR) a revizuit estimarea privind creşterea economică din 2011, de la 2% la 1,4%, se arată în raportul trimestrial „România – Anevoiosul drum spre o creştere mai stabilă”.

„Pe fondul unui comportament volatil al pieţelor externe şi a persistenţei temerilor legate de extinderea crizei la nivel european, am ajustat în scădere perspectiva economică pentru România în anul 2011 şi în 2012. Avansul economic s-ar putea situa la crica 1,4% în acest an şi la 2,9% în 2012. Riscul de contagiune este semnificativ în cazul României, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export şi influxuri de capital”, a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

România este expusă puternic la o scădere importantă a crererii externe din Zona Euro şi la posibile perturbări ale fluxului de capital străin, în timp ce scăderea mai rapidă a preţurilor va afecta producătorii de bunuri. Ne aşteptăm ca industria să încetinească rapid în trimestrele al III-lea şi al IV-lea din acest an, se arată în raportul „România – Anevoiosul drum spre o creştere mai stabilă ” realizat de BCR Cercetare.

Dacă guvernul reuşeşte să impulsioneze proiectele de infrastructură anul acesta şi trendul recent din segmentul nerezidenţial se menţine, construcţiile vor avea şansa să înregistreze anul acesta o creştere „zero”. Segmentul rezidenţial s-ar putea apropia în cel mai bun caz de nivelul „zero” spre finalul acestuia an, venitul disponibil real va rămâne negativ, iar stocul de locuinţe nu este încă epuizat, se mai arată în raport.

„Odată cu încetinirea inflaţiei în iulie, când efectul majorării TVA s-a disipat, şansele revenirii vânzărilor cu amănuntul încep să crească. Un trend ascendent mai vizibil ar putea fi observat în trimestrul al IV-lea în condiţiile unui efect de bază favorabil mai pronunţat. Aceasta însă nu va fi de ajuns ca vânzările cu amănuntul să devină pozitive la nivelul întregului an 2011”, a mai spus Anghel.

În domeniul consolidării fiscale, guvernul va încerca să reducă pe cât posibil volumul arieratelor pentru a se apropia de ţinta ambiţioasă de deficit bugetar agreată cu FMI pentru 2012.

„Nu excludem posibilitatea unui derapaj fiscal în anul electoral 2012, iar prezenţa FMI în România poate fi o garanţie că limita abaterii de la ţinta de deficit pentru anul următor să rămână rezonabilă”, se mai arată în raport.

Sursa: NewsIn