Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a primit marţi delegaţiile BCR şi Banca Transilvania, conduse de preşedinţii celor două instituţii bancare, Dominic Bruynseels şi Horia Ciorcilă, a anunţat marţi ministerul.
„Subiectul discuţiei a fost legat de colaborarea între compania Oltchim şi cele două bănci. Astfel, BCR şi Banca Transilvania s-au declarat interesate în realizarea conversiei datoriilor pe care Oltchim le are la cele două bănci în acţiuni la această societate. În paralel, se aşteaptă decizia Comisiei Europene referitoare la procesul de conversie”, se arată în comunicatul ministerului.
Întrucât Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declanşat procesul de privatizare a companiei Oltchim, ministrul Ion Ariton le-a prezentat reprezentanţilor celor două bănci calendarul de privatizare.
„Atât BCR, cât şi Banca Transilvania şi-au arătat deschiderea pentru a susţine compania, inclusiv prin acordarea de noi credite, până la finalizarea privatizării”, se mai arată în comunicat.
Oltchim a înregistrat în primul semestru din 2011 o pierdere netă de 70,29 milioane lei, în scădere cu 60,3% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, de 177,17 milioane lei. Totodată, Oltchim a obţinut în primul semestru o cifră de afaceri de 915,24 milioane lei, în creştere cu 69,03% faţă de afacerile din ianuarie-iunie 2010, care s-au ridicat la 541,44 milioane lei.
Oltchim din Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România, lider în Europa Centrală şi de Est la PVC, sodă caustică, polioli şi plastifianţi.
Societatea are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (54,80%), PCC SE Duisburg Deu deţine 17,47% din acţiuni, în timp ce Nachbar Services Limited Nicosia Cyp are 14,02% din acţiuni. Titlurile Oltchim sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, sub simbolul OLT.
Sursa: NewsIn