Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Benzina românească, a doua cea mai scumpă din UE. Preţul carburanţilor a explodat din 2009

A- A A+
Benzina românească, a doua cea mai scumpă din UE. Preţul carburanţilor a explodat din 2009

România este pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte scumpirea benzinei, cel mai ridicat preţ al carburanţilor înregistrându-se în Grecia.

În trei ani de criză, preţul benzinei a ajuns la cote alarmante. De la începutul anului 2009 până la sfârşitul anului trecut preţul în euro al litrului de benzină a urcat cu 84%, potrivit datelor publicate în buletinele petroliere realizate de Comisia Europeană.

Dacă pe 12.01.2009 un litru de benzină era comercializat cu aproximativ 0,66 euro, respectiv 3 lei, pe 19.12.20011 preţul litrului de benzină aproape se dublase, ajungând la 1,2 euro, adică 5,6 lei.

„Lucrurile par a fi destul de clare. Există o poziţie de monopol. Sunt cheltuieli ca în Est, preţuri ca în Vest şi profituri ca în Africa. Noi am propus mai multe măsuri, dar niciuna nu a fost luată în calcul. Una ar fi fost taxarea profiturilor companiilor petroliere făcute pe baza volatilităţii preţului la petrol”, a declarat pentru zf.ro secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Vasile Pârvan.

Consiliul Concurenţei anchetează  din anul 2005 unele dintre cele mai importante companii petroliere, Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol şi Agip, care se pare că ar fi ajuns la o înţelegere în privinţa stabilirii preţului la pompă, dar autoritatea nu a reuşit să strângă suficiente probe elocvente de-a lungul investigaţiei.

Related Posts with Thumbnails