BERD “taie” din prognoza de creştere economică a României pentru 2012 şi 2013


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

BERD a înrăutăţit şi aşteptările privind creşterea economiei României anul următor, de la 2,6% la 1,8%.

„Până recent, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă”, se arată în raportul BERD, citat de Mediafax

De altfel, în documentul BERD se mai arată că în ţările din Europa Centrală şi de Est dezvoltarea economică pe termen scurt este marcată de o vulnerabilitate provenită dinspre  sectorul bancar. Sistemul financiar-bancar din zonă este controlat în bună parte de instituţii de credit externe.