BIBLIOTECA UNIVERSITATII TEHNICE “GHEORGHE ASACHI” DIN IASI


BIBLIOTECA UNIVERSITATII TEHNICE “GHEORGHE ASACHI” DIN IASI

De-a lungul timpului, caturari, real intemeietori de limba si cultura, au adunat manuscrise, au tiparit carti, lasand lucrari de valoare inestimabila, au infiintat biblioteci, imbogatind patrimoniul spiritual si national al lumii.

In acest context, un rol important in Principatul Moldovei, il are domnitorul Vasile Lupu (1634 – 1653), cel care inloculeste limba slavona din biserici si administratie cu limba romana. De asemenea, el aduce tiparnita in Moldova si tipareste primele lucrari in limba romana, carti de cult si diverse manuale, destinate romanilor de Pretutindeni, Vasile Lupu este, printre altele, si ctitorul bisericii Trei Ierarhi cu importanta deosebita pentru cultura romana. Pe langa aceasta veche ctitorie a functionat, incepand cu anul 1640, si o institutie de invatamant corespunzatoare cerintelor vremii, Scoala Domneasca dotata si cu o biblioteca, care este considerate prima bioblioteca apartinanad unei forme organizate de invatamant- Biblioteca Academei Domnesti de la Trei Ierarhi.

Initila, lainceputul anului 1640, in interiorul acestei fundatii a existat/ a jucat un rol in stabilirea dezvolatrii educatiei fiind una din cerintele cerute ( indeplinite) la acea vreme. Noua institutie a devenit Scoala domneasca fiind inzestrata cu o Bibliorteca ce a apartinut unei organizatii educationale.

Dupa o perioada de timp, in urma reorganizarii, aceasta Scoala Domneasca se transforma in prima institutie academics intitulata Academia Domneasca.

Un nou moment in evolutia Academiei il reprezeinta anul 1835. Cu ocazia implinirii a 10 ani de la reorganizarea Scolii are loc inaugurarea Academiei Mihailene, la 16 iulie 1835. Cu acest prilej, domnitorul Mihail Sturdza a donat bibliotecii Academiei carti de fizica, matematica — peste 600 de volume.

In 1714, Nicolae Mavrocordat a reorganizat Scoala de la Trei Ierarhi care, intre anii 1714-1821 este cunoscuta ca o Scoala de inalt nivel, cu rezonanta in epoca.

In acestcontext se poate vorbi practic si de inceputurile invatamantului tehnic superior din lasi.

Astfel ca, la sfarsitul sec. XVIII-lea si inceputul sec. XIX-lea, Biblioteca acestei insitutii de inavtamant  superior function ape baze modern, cu bibiliotecar platit, cu prevederi de deposit legal si cu servicii de imprumut bine organizat.  Noi reglementari privind dezvoltarea invatamantului superior, cu implicatii in si activitatea Bibliotecii ca insititutie  au fost aduse de Regulamentul pentru reorganizarea institutiei publice in Principatul Moldovei cu tot ce se tiparea in romaneste, in Moldova sau in alte locuri,precum si concentrarea in Biblioteca a manuscriselor ce puteaui servi la reconstituirea si scrierea istoriei nationale.

De asemenea, se prevedea achizitia de lucrari straine si obligativitatea Bibilotecii de a face abonamente de presa in limba romana din strainatate.

Inflintarea la lasi a primei universitati din tara, anul 1860 a marcat intrarea invatamantului intr-o etapa superioara, fapt ce a determinat si trecerea Bibliotecii intr- un nou stadiu al existentei sale.

Anul 1937 constituie momentul determinant in dezvolatrea invatamantului tehnic superior la Iasi- prin Decretul nr. 205660/03.12.1937- a Scolii  Politehnice “Gheorghe Asachi”. Aceasta institutie era organizata pe baze noi, formata din fostele sectii ale Facultatii de stiinte, respectiv Sectia de Electrotehnica, Sectia de Chimie Industriala si Sectia de Chimie Organica. Scoala Politehnica “Gh, Asachi” dispunea de biblioteci specifice profilului ei, apartindnd unor laboratoare si catedre: Biblioteca Catedrel de Chimie Organica, Biblioteca Catedrei de Fizica s.a,

La inceputul anului 1948, prin unirea Bibliotecilor catedrelor mentionate anterior, a laboratoarelor de specialitate cu Biblioteca Seminarului de Matematica, s-a creat nucleul Bibliotecii Centrale a Institutul Politehnic “Gheorghe Asachi” cu un fond de peste 12.000 de volume.

Cladirea in care ne aflam se intituleaza Palatul Universitar de la Iasi. Acest palat a fost proiectat de renumitul architect elvetian Louis Blanc, care dupa finalizarea proiectului de mare amploare, pe care il reprezinta si astazi insasi Biblioteca a hotarat sa se stabileasca in Romania. Un alt proiect arhitectural finalizat este Universiattea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, precum si ”Casa Lahovari”s.a.

Piatra fundamentala a fost pusa de catre Printul mostenitor Ferdinand, in data de 23 octombrie 1893. Lucrarile de constructie la Palatul Universitar de la Copou au durat patru ani. Dupa cum se poate observa, acest Palat cuprinde doua elemente de valoare simbolica si arhitecturala si, anume: Biblioteca, ce se afla la etajul I, o sala apreciata si astazi (zi de zi) de pasii cititorilor sau utilizatorilor in general, dar si de cei mai multi dintre vizitatori si Aula situata in mijlocul constructiei, Palat care a fost inaugurat in perioada 20 — 23 octombrie 1897, in Prezenta Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta. Biblioteca si Aula au devenit astfel monumente de arhitectura in anul 1955, filnd incluse in patrimoniul national. Ceea ce nu se observa este faptul ca initial, pe peretii laterali au existat picture reprezentand biserici si manastiri , iar in fundal era pictat Sfinxul si piramidele egiptene, ce au fost realizate de pictori romani: Muresan, Alpar si Voinescu.

Arhitectura Bibliotecii se caracterizeaza printr-un stil eclectic, un amestec de baroc si rococo viu colorat, iar tavanul este decorat/ tencuit cu vopsea de efect stucco veneziano.

Carturarul Gheorghe Asachi a fost educat in Franta, la scoala Politehnica care avea ca logo: “Pour la Patrie, les Sciences et la Gloire”. Revenit in tara, la lasi, el incepe in anul 1813 sa predea primele cursuri de hotarnici (ingineri de drumuri si podurl, strmosul Facultatii de Inginerie civile de astazi),

 

Sursa:

BIBLIOTECA UNIVERSITATII TEHNICE “GHEORGHE ASACHI” DIN IASI