Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR: 14 bănci au înregistrat deficit de lichiditate de 3,72 mld. lei în perioada ianuarie-aprilie

A- A A+
BNR: 14 bănci au înregistrat deficit de lichiditate de 3,72 mld. lei în perioada ianuarie-aprilie

14 bănci au înregistat un deficit de lichiditate de 3,721 miliarde lei în perioada ianuarie-aprilie, în timp ce 26 de bănci au consemnat un excedent de lichiditate de 4,075 miliarde lei, potrivit unei prezentări a directorului adjunct Direcţie Politică, din cadrul BNR, Dorina Antohi.

Deficitul celor 14 bănci a provenit din operaţiuni cu Banca Naţională a României (BNR), 808 milioane de lei şi din operaţiuni interbancare, 2,913 miliarde lei. Excedentul înregistrat de cele 26 de bănci a rezultat în urma operaţiunilor cu BNR, respectiv 1,162 miliarde lei, şi din operaţiuni interbancare – 2,913 miliarde lei.

Anul trecut, 19 bănci au înregistrat un deficit de lichiditate de 10,6 miliarde lei, în timp ce 22 de bănci aveau un excedent de lichiditate de 1,577 miliarde lei. Deficitul a provenit din operaţiuni cu BNR, 8,744 miliarde lei şi din operaţiuni interbancare, 1,856 miliarde lei. Din operaţiuni cu banca centrală a rezultat un excedent de 279 milioane lei şi 1,856 miliarde lei din operaţiuni interbancare .

Referitor la acest aspect, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat marţi că gestiunea lichidităţii faţă de sfârşitul anului 2008 s-a îmbunătăţit notabil, dar că „mai sunt multe care trebuie să fie făcute”. „Dacă vă uitaţi la argumentele pe care colegii din băncile comerciale le-au adus, mi se pare că accentul pe dotarea cu intrumente lichide şi utilizarea acestora trebuie să continue. E mult mai bună situaţia de acum decât era în 2008, dar faţă de ceea ce oferă piaţa ca lichiditate, cred că mai e nevoie de efort”, a spus Cristian Popa.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails