Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR a injectat în piaţă 6,246 miliarde lei, printr-o operaţiune repo la 7 zile

A- A A+
BNR a injectat în piaţă 6,246 miliarde lei, printr-o operaţiune repo la 7 zile

Banca Naţională a României a injectat luni în piaţa bancară 6,246 miliarde lei lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, la o dobândă de 6% pe an, egală cu dobânda cheie.

Pe 14 noiembrie, banca centrală a împrumutat băncilor 1,143 miliarde lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, tot la o dobândă de 6% pe an.

BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,71% pe an, faţă de 7,13% în şedinţa precedentă, în timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 6,21% pe an, de la 7,63% în şedinţa anterioară.

Analiştii ING Bank anticipau într-un raport că BNR va continua să injecteze bani în piaţă.

„Având în vedere nivelurile destul ridicate ale ratelor de dobândă va fi interesant de văzut dacă BNR va organiza astăzi (luni, n.r.) o operaţiune repo aşa cum ne-am obişnuit pe parcursul ultimelor cinci săptămâni. Credem ca BNR ar putea continua să injecteze lichiditate deoarece lipsa acţiunii ar putea genera o presiune ascendentă semnificativă asupra ratelor de dobândă cu scadenţe mai lungi prin crearea confuziei în rândul participanţilor la piaţă. Ratele de dobândă pe termen scurt ar putea sa nu fie afectate deoarece ar putea înregistra scăderi în urmatoarele şedinţe având în vedere că ne apropiem de sfârsitul perioadei de constituire a rezervelor”, se spune în raportul ING.

Totodată, analiştii ING precizează că Ministerul de Finanţe intenţionează să emită luni titluri de stat cu scadenţa de nouă luni în valoare de1 miliard de lei. Economiştii ING Bank precizează în raport că se aşteaptă ca randamentul mediu să înregistreze creşteri de la nivelul de 6,64% plătit de administratorii datoriei publice acum două săptămâni pentru o sumă asemănătoare de titluri cu scadenţa de un an.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails