Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR pune în circulaţie monede de aur, argint şi tombac la 130 ani de la înfiinţarea băncii centrale

A- A A+
BNR pune în circulaţie monede de aur, argint şi tombac la 130 ani de la înfiinţarea băncii centrale

Banca centrală va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de vineri, o monedă din aur, una din argint şi alta din tombac cuprat, dedicate aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

BNR mai pune în circulaţie şi o monedă din aur dedicată lui „Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României”.

Monedele din aur dedicate aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, au o valoare nominală de 200 lei, un diametru de 27 milimetri şi vor fi bătute în 1.500 de exemplare, se arată în comunicat.

Monedele din argint au o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 milimetri şi un tiraj de 3.000 de exemplare, în timp ce monedele din tombac cuprat au o valoare nominală de 1 leu, 37 milimetri diametru şi un tiraj de 1.500 de exemplare.

Aversul prezintă anul de emisiune „2010”, imaginea Palatului nou al Băncii Naţionale a României, stema României, valoarea nominală („200 LEI”, „10 LEI” sau „1 LEU”) şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul prezintă anul înfiinţării băncii centrale „1880”, imaginea Palatului vechi al Băncii Naţionale a României, sigla BNR într-un scut ornamentat încadrată de inscripţia „130 ANI” şi inscripţia semicirculară „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”.

Preţurile de vânzare, fără TVA, sunt următoarele: 2.600 lei/bucată pentru moneda din aur, 170 lei/bucată pentru moneda din argint şi 60 lei/bucată pentru moneda din tombac cuprat.

Monedele din aur dedicate lui „Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României” au o valoare nominală de 100 lei, un diametru de 21 milimetri şi vor fi bătute în 500 de exemplare.

Aversul prezintă  inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României şi valoarea nominală „100 LEI”, imaginea Palatului vechi al Băncii Naţionale a României şi anul de emisiune „2010”.

Reversul prezintă portretul lui Eugeniu Carada înconjurat de inscripţiile circulare „EUGENIU CARADA” şi „CTITORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI”, iar în dreapta portretului, anii „1834” şi „1910”.

Preţul de vânzare, fără TVA, pentru moneda din aur, este de 1.100 lei.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a „,130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” şi monedele din aur din emisiunea „,Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României”, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestor emisiuni numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele pot fi prezentate şi în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Preţurile menţionate mai sus nu includ preţul acestor cutii de prezentare.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat mai sus menţionate au putere circulatorie pe teritoriul României, iar punerea lor în circulaţie, în scop numismatic, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails