BNR-ul intervine pentru a stabiliza leul


Cursul de referinţă anunţat pe 8 iunie de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, cu 0,15 bani, la 4,4610 lei/euro, iar dealerii cred că banca centrală a intervenit indirect în piaţă prin vânzări de euro, pentru a duce cotaţiile în jos şi a evita atingerea unui nou maxim istoric. Nivelul maxim istoric al cursului de referinţă leu/euro a fost atins pe 24 mai, de 4,4662 lei/euro.

„Mişcarea leului în raport cu euro este contrară celei înregistrate de zlot şi forint şi cel mai probabil este susţinută de intervenţii indirecte ale BNR, care vrea să ducă cursul uşor în jos. Au mai fost în trecut astfel de intervenţii ale BNR, oarecum preventive în momentele în care valutele din regiune se depreciau, iar cursul de referinţă era foarte aproape de maximele istorice de atunci. Cel mai probabil BNR intervine prin două bănci prezente în România. Volumele de tranzacţionare sunt uşor peste medie”, a afirmat un dealer, potrivit www.realitatea.net.
Pieţele s-au corectat vinery, 8 iunie, după ce şeful Rezervei Federale a SUA a indicat că banca centrală nu a luat nicio decizie în privinţa unor noi măsuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte.