Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BNR:Cererea de credite a înregistrat o uşoară revigorare în cazul companiilor nefinanciare înT4 2010

A- A A+
BNR:Cererea de credite a înregistrat o uşoară revigorare în cazul companiilor nefinanciare înT4 2010

Cererea de credite rămâne redusă în cazul populaţiei, dar a înregistrat o uşoară revigorare din partea companiilor nefinanciare în ultimul trimestru din 2010, se arată într-un sondaj al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Standardele de creditare au fost menţinute relativ neschimbate în T4/2010, atât pentru creditele acordate populaţiei, cât şi pentru companiile nefinanciare. Termenii creditării au fost relaxaţi în cazul creditelor imobiliare, dar au avut o evoluţie mixtă în cazul creditelor de consum şi al celor acordate companiilor. Cererea de credite rămâne redusă în cazul populaţiei, dar a înregistrat o uşoară revigorare din partea companiilor nefinanciare”, se arată în document.

În sectorul companiilor nefinanciare, studiul arată că pentru T1/2011, instituţiile de credit anticipează relaxarea standardelor pentru creditele acordate pe termen scurt şi înăsprirea standardelor pentru creditele pe termen lung.

„Cererea de credite a companiilor nefinanciare a revenit în teritoriul pozitiv în T4/2010, fiind susţinută de cererea de credite pe termen scurt. În opinia băncilor, cererea de credite pe termen lung va continua să se reducă în T1/2011”, se menţionează în sondajul BNR.

Riscurile asociate companiilor sunt în creştere în toate sectoarele de activitate, cu excepţia sectorului energetic şi industriei, conform aprecierii băncilor. Percepţia la risc faţă de IMM a fost în continuare în creştere.

În ceea ce priveşte creditearea populaţiei, standardele de creditare nu au fost modificate substanţial în T4/2010. Băncile prevăd o relaxare a standardelor în T1/2011 atât pentru creditele de consum, cât şi pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri.

Termenii creditării au cunoscut o evoluţie mixtă. Băncile au apelat la o reducere a costurilor creditării (altele decât cele cu dobânzile), atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum. Măsurile de relaxare a creditării pentru consum au fost contrabalansate de diminuarea gradului maxim de îndatorare.

„Cererea de credite a evoluat diferit în funcţie de tipul creditului: a revenit pe o traiectorie pozitivă pentru creditele imobiliare, însă a continuat să se deterioreze pentru creditele de consum”, mai arată sondajul BNR.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails