Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Brokerii cer urgentarea dezbaterii în plenului Camerei a legii pragului la SIF-uri

A- A A+
Brokerii cer urgentarea dezbaterii în plenului Camerei a legii pragului la SIF-uri

Asociaţia Brokerilor solicită membrilor Camerei Deputaţilor să urgenteze introducerea în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind modificarea pragului de deţinere în capitalul social al Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) de la 1% la 5%.

„Deşi proiectul de lege s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţelor din luna noiembrie, dezbaterea sa a fost amânată succesiv. Asociaţia Brokerilor consideră că această tergiversare nu este benefică nici pieţei de capital, nici economiei”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Brokerilor.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, susţine că impunerea unui prag de deţinere care nu se regăseşte nicăieri în legislaţia europeană încalcă principiile comerciale şi ale economiei de piaţă, lipsind acţionariatul de posibilitatea implicării în deciziile pe care le ia conducerea şi, totodată, afectează bunul mers al pieţei de capital, fiind în detrimentul investitorilor şi al statului român.

„Prin impunerea acestei limitări de deţinere, practic se restricţionează accesul investitorilor instituţionali precum fondurile de pensii, sau băncile de investiţii, care dispun de fonduri suficiente pentru a contribui la creşterea lichidităţii pieţei de capital.
Pe de altă parte, eliminarea pragului de deţinere nu aduce beneficii doar investitorilor, ci şi statului român prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat cu impozitele plătite de investitori pentru tranzacţiile pe piaţa de capital”, susţine Dan Paul.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare administrează o mare parte din economia românească şi au fost permanent în atenţia investitorilor.

„În contextul economico-financiar existent, Asociaţia Brokerilor consideră că este benefică ridicarea pragului de deţinere maximă la 5%, al cărei rezultat ar consta în atragerea investitorilor străini şi români către piaţa de capital şi implicit la dezvoltarea acesteia”, se mai spune în comunicat.

Related Posts with Thumbnails