Bruxelles-ul evaluează măsurile luate de România în cazul Programului Operaţional Regional


Bruxelles-ul evaluează, luni, măsurile luate de autorităţile române pentru a fi deblocate fondurile suspendate în iunie în cadrul Programului Operaţional Regional (circa 800 de milioane de euro), decizia Comisiei Europene urmând să fie anunţată ulterior.

„Mâine (luni – n.r.) va fi o şedinţă la Bruxelles în care se fac evaluările pe măsurile pe care le-am luat, de combatere a situaţiilor care au fost”, a anunţat ministrul Elena Udrea, duminică, într-o emisiune la Realitatea TV.

Ea a reamintit că problemele şi nemulţumirile au apărut la licitaţiile derulate de către beneficiari şi a ţinut să sublinieze că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu este beneficiar. „Beneficiare sunt Consiliile Judeţene – şi am avut celebrele cazuri de la Teleorman şi Buzău – ei sunt beneficiari şi derulează procedurile de achiziţii, deci acolo pot fi probleme”, a spus Udrea. „Noi am venit cu soluţii pe care acum le vom prezenta Comisiei Europene, tocmai pentru a lua decizia de a reîncepe plăţile pe fonduri europene”, a precizat Udrea.

„Vom aduce aceşti bani în România”, a promis ministrul dezvoltării.

În urma analizei pe care o face Comisia Europeană, se poate da undă verde pentru deblocarea plăţilor sau fondurile pot rămâne suspendate mai mult timp. Este vorba despre circa 800 de milioane de euro.

Contactat, vineri, de NewsIn, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru dezvoltare regională a declarat că materialul trimis de România pentru evaluare este însemnat cantitativ şi necesită mult timp pentru a fi analizat, astfel încât nu a putut preciza un termen când ar putea fi luată o decizie în privinţa plăţilor. Ton van Lierop a subliniat însă că pentru Comisia Europeană, analizarea acestui dosar este „o prioritate de top”.

În luna iunie, Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regionl (POR) – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, după ce a constatat, în urma unui raport de audit, deficienţe grave în sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări. Comisia a indicat că este vorba despre utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, de folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi de lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare, care trebuia să se desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române urmau să transmită Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, puteau fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.

„Corecţia înseamnă că lucrarea respectivă nu se mai finanţează din bani europeni, ci din bugetul local. Dacă faptele sunt de natură penală, atunci intervine DNA-ul, DLAF-ul, dacă sunt de altă natură, intervin aceste corecţii financiare”, explica ministrul Elena Udrea în iunie, după suspendarea plăţilor.

Potrivit unui document al Ministerului Afacerilor Europene, datat 31 octombrie 2011, care prezintă rezultatele reverificărilor efectuate asupra achiziţiilor publice pentru cheltuielile declarate deja la Comisia Europeană, Autoritatea de Management al POR a aplicat corecţii în valoare de peste 50 de milioane de lei (50.852.629,87 lei).

CE solicitase României, inclusiv în rapoartele pe justiţie, să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la 22 iunie, că blocarea fondurilor de către Comisia Europeană nu are legătură cu fraude descoperite de funcţionarii europeni, ci doar cu unele „iregularităţi” sau interpretări eronate ale acestora. „Raportul Comisiei Europene nu a constatat încă frauda, dar a constatat nerespectare de proceduri, care nu sunt egale cu frauda. ANRMAP trebuie să verifice respectarea procedurilor, conform regulilor şi tratatului de aderare, managerul nu este cel care şi controlează (…) Responsabilitatea nerespectării procedurilor o are organizatorul licitaţiei şi organizatorul este Consiliul Judeţean. Iregularităţi, nu fraude”, a subliniat Băsescu într-o emisiune B1TV.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat săptămâna trecută că până la data de 30 octombrie 2011, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), gestionat de MDRT, au fost încheiate 2.216 contracte de finanţare, în valoare totală de 4,42 miliarde euro.

Banii rambursaţi de către Comisia Europeană în contul proiectelor aflate în implementare au ajuns la 7,4% din totalul alocat, în timp ce plăţile totale către beneficiari au ajuns la nivelul de 24,8% din bugetul programului (925,15 milioane euro), fiind cea mai mare rată de absorbţie înregistrată la nivel naţional, arăta MDRT.

Ministerul mai informa că în perioada 22-23 noiembrie s-a întrunit Comitetul de Monitorizare al POR, care a adoptat o serie de măsuri pentru accelerarea implementării POR şi consolidarea instrumentelor de evaluare şi control. Reprezentanţii MDRT au arătat că Autoritatea de Management a pus în aplicare recomandările şi măsurile cerute de către experţii europeni, adaptându-le la specificul programului.

„Printre măsurile întreprinse de MDRT pentru implementarea eficientă a programului se numără modificarea procedurii de verificare a eligibilităţii cheltuielilor prin reducerea numărului de documente ataşate la cererea de rambursare, introducerea dreptului AM POR de a aplica corecţii financiare indiferent de verificările ex -ante realizate de  UCVAP şi ANRMAP, posibilitatea ca, dacă se constată încălcări ale legislaţie, ofiţerii de contract  să poată aplica corecţii financiare fără a mai fi necesar punctul de vedere al ANRMAP”, informa un comunicat al ministerului.

De asemenea, AM POR a continuat activităţile de instruire a beneficiarilor inclusiv pe chestiuni referitoare la derularea achiziţiilor publice.

„Pentru prevenirea situaţiilor în care plata rambursărilor este blocată din cauza achiziţiilor publice derulate de către beneficiarii finanţărilor din POR şi pentru stabilirea clară a atribuţiilor tuturor instituţiilor cuprinse în sistemul naţional de verificare şi control, s-a încheiat Protocolul privind colaborarea interinstituţională în mecanismul de verificare a respectării normelor privind achiziţiile publice în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale între ANRMAP-UCVAP-MDRT”, anunţa ministerul.

Protocolul prevede că AM POR  verifică ex-post, în funcţie de momentul la care are loc verificarea, ţinând cont de factorii de risc stabiliţi şi de metodologia de eşantionare specifică, modul de derulare a procedurilor de achiziţie publică, indiferent dacă acestea au fost sau nu supuse controalelor efectuate, conform competenţelor, de către ANRMAP/UCVAP.

Sursa: NewsIn