Bursa de la Bucureşti a introdus un nou indice. BET-BK va fi folosit ca reper de randament pentru piaţa locală


Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat pe 3 iulie indicele BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark Index). Acesta face referire la cele la cele mai lichide 25 de companii din piaţă

Indicele BET-BK este de tip benchmark, fiind calculat ca un indice de preţ ponderat cu capitalizarea free-float-ului celor mai tranzacţionate societăţi listate pe piaţa reglementată a BVB.

“Nevoia unui astfel de indice a fost identificată de către fondurile mutuale active în România, cu sprijinul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, în vederea utilizării BET-BK ca indice de referinţă”, informau printr-un comunicat oficialii BVB. Practic lansarea acestui indice s-a hotărât ca urmare a cererii fondurilor de investiţii, pentru a fi folosit ca randament pentru piaţa locală. De aceea, Raiffeisen Asset Management îl va folosi ca ca reper de randament pentru fondul de acţiuni.

Diferenţa faţă de BET-XT, cel mai apropiat ca structură de noul indice este că include companiilor străine listate la BVB. De asemenea, BET-BK include un factor de lichiditate, care ia în calcul ponderea valorii tranzacţiilor realizate cu un anumit simbol în valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu toate simbolurile pieţei reglementate, în intervalul de timp (1 lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni).

În prima jumătate a anului cele mai lichide acţiuni la BVB au fost cele ale marilor companii OMV Petrom (SNP, +31,9%), SIF Moldova (SIF2, +19,1), Fondul Proprietatea (FP, +12,5%) şi SIF Oltenia (SIF5, +11,6%), care cu greu au reuşit să depăşească dobânda bancară.

Bursa de la Bucureşti înregistrat pe 3 iulie a cincea sedinţă consecutivă de creştere, cu 0,77, lichiditatea fiind salvată şi de această dată de Fondul Proprietatea, acţinile tranzacţionate având în general un rulaj restrâns.