Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Bursa e în creştere, dar lichiditatea de pe piaţa de capital este scăzută

A- A A+
Bursa e în creştere, dar lichiditatea de pe piaţa de capital este scăzută

Bursa de la Bucureşti pare să-şi fi revenit, la închiderea şedinţei din 22 mai, înregistrând o creştere de 2,16%, în trend cu marile burse europene. Cu toate acestea investitorii s-au arătat mai degrabă reticienţi, rulajujul fiind de doar 9 miloane lei, respectiv aproximativ 2 milioane euro.

“Optimismul transmis de pieţele internaţionale se resimte şi pe plan local, iar bursa încearcă un rebound timid după şedinţele consecutive de scădere de zilele trecute. Corelaţia cu pieţele internaţionale continuă să fie strânsă în această perioadă, însă ceea ce atrage atenţia este lichiditatea care a scăzut substanţial. Faptul că volumele tranzacţionate nu mai sunt atât de ridicate ca în perioadele de scăderi ne arată că aceste creşteri sunt susţinute doar de o mică parte dintre jucătorii din piaţă, iar majoritate stau în expectativ”, a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de www.mediafax.ro.  Acesta a mai susţinut că dacă nu vor apărea turbulenţe majore în plan extern, bursa va fi în linie ascendentă în următoarea perioadă. În general investitorii se ghidează după evoluţia pieţelor externe, iar atitudiunea lor este rezervată, arătându-se ca precauţi şi fiind atenţi la orice informaţie sau ştire.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,39% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,57%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,07%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Related Posts with Thumbnails