Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Bursele europene au închis din nou pe roşu, pe o piaţă caracterizată de nervozitate

A- A A+
Bursele europene au închis din nou pe roşu, pe o piaţă caracterizată de nervozitate

Marile pieţe de capital ale continentului au închis şi şedinţa bursieră de vineri pe roşu, pe fondul nervozităţii investitorilor îngrijoraţi de soarta Zonei euro şi nerăbdători să afle rezultatele discuţiilor din cadrul întrunirii miniştrilor europeni de finanţe, informează Les Echos.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o scădere uşoară de 0,20%, până la 5.062,93 puncte, după ce a atins cel mai scăzut nivel al său din ultimele şapte luni, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a pierdut 0,66%, până la 5.829,25 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborât cu 0,05%, la 3430.74 puncte.

Această nervozitate a pieţelor îşi are originile în neîncrederea investitorilor în viitorul Zonei euro. Adoptarea legii care permite implicarea Germaniei în planul de salvare a Greciei şi a monedei unice de la devalorizare de către Bundestag, care astfel dă undă verde unei tranşe din partea Germaniei care poate atinge suma de 148 miliarde de euro, nu a fost de ajuns pentru a linişti investitorii, scrie Les Echos.

Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schäuble a indicat că această problemă trebuie atacată la baza ei, cu alte cuvinte, este nevoie de reducerea deficitelor bugetare. Ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare valabilă numai în cazul Europei, în special al zonei euro a stârnit controverse în ultimele zile, conform cotidianului francez.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde a fost de acord cu omologul său german, declarând că „propunerile merg într-o direcţie bună”, dar investitorii au nevoie de ceva mai concret decât aceste declaraţii încurajatoare din partea autorităţilor europene. După decizia de miercuri a Germaniei de a interzice operaţiunile de vânzare în lipsă şi speculaţiile pe obligaţiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor, ei aşteaptă semnale puternice de la Bruxelles, unde vineri se întâlnesc miniştri Eurogrupului pentru a discuta aceste probleme urgente.

Euro a continuat să se aprecieze în raport cu moneda americană, fiind cifrat la 1,2558 dolari. Pe de altă parte, preţul petrolului a scăzut cu 50 cenţi la 70,32 dolari pe baril.

Principalii indici de pe Wall Street au trecut pe verde vineri, iar în jurul orei 18.40, ora României: Dow Jones câştiga 0,51%, la 10.119,02 puncte, după ce la deschiderea şedinţei de tranzacţionare scăzuse sub pragul de 10.000 puncte, indicele compozit Nasdaq creştea cu 0,79%, la 2.221,32 puncte, iar indicele mai extins S&P 500 creştea cu 0,85%, la 1.080,68 puncte.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails