Bursele europene au închis în pierdere, după publicarea unor rezultate trimestriale sub aşteptări


Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de marţi pe roşu, investitorii fiind îngrijoraţi de încetinirea creşterii economice după publicarea rapoartelor trimestriale ale companiilor din Statele Unite, informează Bloomberg.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o scădere de 0,17%, la 5.139,46 puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a pierdut 0,69%, la 5.967,49 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborât cu 0,53%, la 3.468,02 puncte.

Titlurile europene au continuat să înregistreze pierderi pentru a cincea zi consecutiv, după ce Ungaria nu a reuşit să obţină suma dorită dintr-o emisiune de titluri de stat, iar veniturile Goldman Sachs pe al doilea trimestru s-au situat sub cifrele estimate de analişti.

Guvernul ungar a obţinut mai puţin decât estimase în urma emisiunii de certificate de trezorerie, licitaţia de marţi fiind încheiată cu suma de 35 miliarde de forinţi (156 milioane dolari) pentru titluri scadente la trei luni, în condiţiile în care suma maximă pentru această licitaţie era de 45 miliarde de forinţi. Randamentul mediu pentru aceste titluri a crescut de la 5,28% la 5,47%, cel mai ridicat nivel din 2 martie.

Indicii pieţelor internaţionale au scăzut în tandem, pe fondul incertitudinii privind viitorul economiei mondiale.

„Toată lumea reduce deficitele bugetare în acelaşi timp şi nimeni nu ştie cu adevărat ce va însemna această acţiune pentru economie”, a declarat Philippe Gijsels, şeful departamentului de cercetare din cadrul BNP Paribas Fortis Global Markets de la Bruxelles.

„Va fi un exerciţiu foarte greu şi dureros. Toată lumea ştie că economia va încetini destul de puternic în a doua jumătate a anului”, a adăugat analistul.

Un alt motiv al pierderilor pieţelor de capital a fost rezultatul slab înregistrat de Goldman Sachs, care a anunţat marţi că veniturile companiei pe al doilea trimestru au fost de 8,84 miliarde de dolari, sub aşteptările analiştilor – de 8,94 miliarde de dolari.

Profitul net al Goldman Sachs a scăzut până la 613 milioane de dolari, respectiv 0,78 dolari per acţiune, faţă de cele 3,44 miliarde de dolari, respectiv 4,93 dolari per acţiune înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Media obţinută în urma estimărilor a 21 de analişti intervievaţi de Bloomberg a fost de 1,99 dolari per acţiune, în condiţiile în care unii experţi nu au luat în calcul suma plătită pentru stingerea diferendului cu autorităţile americane în procesul de fraudă în care a fost implicată instituţia.

De asemenea, International Business Machines (IBM) şi Texas Instruments au raportat vânzări pe al doilea trimestru sub aşteptările analiştilor, în timp ce Johnson & Johnson şi-a redus estimările pentru anul fiscal în curs.

Totodată, principalii indici de pe Wall Street erau pe roşu în prima parte a şedinţei de marţi. Astfel, în jurul orei 18:40, ora României, Dow Jones pierdea 0,71%, la 10.082,31 puncte, indicele compozit Nasdaq scădea cu 0,85%, la 2.179,45 puncte, iar indicele extins S&P 500 scădea cu 0,49%, la 1.066,00 puncte.

Sursa: NewsIn