Bursele europene au închis pe roşu, pe fondul temerilor legate de încetinirea revenirii economiilor


Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de joi pe roşu, investitorii fiind îngrijoraţi de încetinirea creşterii economice din China şi de datele macroeconomice din Statele Unite, în pofida succesului emisiunii de titluri de stat din Spania, informează Bloomberg.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o scădere de 0,80%, la 5.211,29 puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a pierdut 0.97%, la 6.149,36 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborât cu 1.41%, la 3.581,82 puncte.

Moneda unică s-a apreciat joi în faţa dolarului american, care a atins minimul ultimelor două luni pe fondul succesului ofertei de titluri din Spania. Emisiunea a redus temerile investitorilor legate de o posibilă depreciere a titlurilor suverane europene pe terme scurt.

Dolarul şi-a continuat declinul pe fondul publicării unor date macroeconomice legate de o posibilă diminuare a inflaţiei şi o scădere a producţiei industrialedin SUA. Acestea au stârnit noi îngrijorări în rândul investitorilor americani vis-a-vis de starea economiei, având în vedere dependenţa tradiţională a acesteia de puterea monedei naţionale.

Euro s-a apreciat joi până la o cotaţie de 1,2866, trecând printr-un maxim de 1,2893 – cel mai crescut nivel din 10 mai şi până în prezent, în creştere faţă de cotaţia de miercuri de pe piaţa nord-americană, de 1,2743 dolari la închiderea şedinţei.

În acelaşi timp, Spania a emis joi titluri de stat pe 15 ani în valoare de 3 miliarde de euro, pe care investitorii le-au cumpărat pentru un randament de 5,116%, în creştere faţă de licitaţia din 22 aprilie, când randamentul unor obligaţiuni asemănătoare a fost de 4,434%, conform băncii centrale a Spaniei, citată de Bloomberg.

Succesul licitaţiei a sporit încrederea investitorilor, îngrijoraţi de soarta Spaniei după scenariul petrecut în Grecia în ultimele luni.

„Emisiunea a mers bine. Există apetit pentru titlurile spaniole”, a declarat Chiara Cremonesi, strateg în cadrul UniCredit Research, Londra.

Emisiunea spaniolă de joi a fost un succes, având în vedere că suma obţinută a fost cea maxim-stabilită, iar cererea a fost de 2,57 ori peste ofertă, faţă de raportul de suprasubscriere din luna aprilie, de 1,79 ori. Valoarea titlurilor suverane spaniole a crescut şi moneda europeană şi-a consolidat poziţia în piaţă.

Totodată, principalii indici de pe Wall Street erau pe roşu în prima parte a şedinţei de joi. Astfel, în jurul orei 18:35, ora României, Dow Jones pierdea 0,74%, la 10.289,91 puncte, indicele compozit Nasdaq scădea cu 0,79%, la 2.231,98 puncte, iar indicele extins S&P 500 scădea cu 0,78%, la 1.086,62 puncte.

Sursa: NewsIn