Bursele europene au închis pe verde, după o zi caracterizată de nervozitate


Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de marţi pe verde, în pofida raportului referitor la încrederea investitorilor germani, care a scăzut în luna iunie, şi a retrogradării titlurilor Greciei de către agenţia de rating Moody’s, informează Bloomberg.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o creştere de 0,30%, până la 5.217,82 puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a câştigat 0,82%, până la 6.175,05 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a crescut cu 0,98%, la 3.661,51 puncte.

Titlurile europene s-au apreciat pentru a cincea zi consecutiv, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele trei luni, după ce oferta News Corporation de preluare a postului britanic British Sky Broadcasting a liniştit investitorii.

Bursele europene au fost afectate, în schimb, de nervozitate după retrogradarea calificativului Greciei de către agenţia de evaluare financiară Moody’s. În plus, încrederea investitorilor din Germania a scăzut în luna iunie, pe fondul temerilor că exporturile şi creşterea economică a ţării vor fi afectate de criza actuală din Europa.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat calificativul pentru credite al companiei petroliere BP cu şase trepte, reducându-l la doar două trepte deasupra calificativului „junk”, pe fondul temerilor legate de costurile potenţiale ale curăţării petrolului deversat în Golful Mexic.

Ratingurile de default pentru titlurile emise pe termen lung şi pentru datoriile fără garanţii de tip senior au fost revizuite negativ, de la „AA”, la „BBB”, după retrogradarea de la începutul lunii iunie, de la „AA+” la „AA”.

Titlurile companiei britanice au pierdut rapid din valoare după publicarea acţiunii agenţiei. Acţiunile BP s-au ieftinit cu 1,6% la 349,90 pence în jurul orei prânzului, după ce, de dimineaţă, înregistraseră o creştere de până la 2%.

Principalii indici de pe Wall Street erau pe verde în prima parte a şedinţei de tranzacţionare. Astfel, în jurul orei 18:35, ora României: Dow Jones câştiga 0,95%, la 10.287,63 puncte, indicele compozit Nasdaq câştiga 1,35%, la 2.274,25 puncte, iar indicele mai extins S&P 500 avansa cu 1,06%, la 1.101,18 puncte, pe fondul liniştirii investitorilor odată cu publicarea unor rapoarte economice pozitive.

Sursa: NewsIn