Bursele europene au închis pe verde, pe fondul declaraţiilor optimiste ale Băncii Centrale Europene


Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de joi pe verde, în urma declaraţiilor optimiste ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet şi a menţinerii dobânzii-cheie la 1%.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o creştere de 1,81%, până la 5.105,45 puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a avansat cu 0.71%, până la 6.035,66 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a urcat cu 1.57%, la 3.538,25 puncte.

Ultimele informaţii confirmă faptul că refacerea economică a zonei euro a continuat în a doua jumătate a anului 2010, a declarat Trichet.

„Ne aşteptăm ca avansul zonei euro să continue, într-un ritm moderat şi inegal, într-un climat dominat de incertitudine. Analiza noastră monetară confirmă că presiunile inflaţioniste pe termen mediu rămân sub control, după cum sugerează şi creşterile modeste de pe piaţa monetară şi a creditelor”, spune Trichet.

Preşedintele BCE susţine că stabilitatea preţurilor va fi menţinută pe termen mediu, ajutând puterea de cumpărare a gospodăriilor din ţările zonei euro. Prognoza de inflaţie rămâne solid ancorată, în linie cu ţinta BCE de a menţine inflaţia sub 2% pe termen mediu, a mai spus Trichet.

„După o perioadă de declin profund, activitatea economiilor zonei euro a crescut, încă de la mijlocul lui 2009. Produsul intern brut real a crescut, în primul trimestru al lui 2010, cu 0,2%, faţă de trimestrul anterior, iar ultimele statistici şi sondaje sugerează faptul că activitatea economică a devenit mai puternică în această primăvară”, afirmă Trichet.

El a adăugat că refacerea economică a zonei euro şi în special creşterea exporturilor vor fi ajutate de avansul economiei globale.

„Revenirea economiei va fi, totuşi, afectată negativ de ajustarea bilanţurilor din diverse sectoare, precum şi de prognozele negative de pe piaţa muncii”, a mai spus Trichet.

Totodată, indicii americani au deschis în creştere, pe fondul anunţurilor Departamentului Muncii din SUA privind scăderea ratei şomajului.

Principalii indici de pe Wall Street erau pe verde, la jumătatea şedinţei de joi, cu o uşoară tendinţă de scădere. Astfel, în jurul orei 18:15 ora României, Dow Jones câştiga 0.35%, la 10.052,94 5 puncte, indicele compozit Nasdaq avansa nesemnificativ, cu 0.03%, la 2,160.11 puncte, iar indicele extins S&P 500 creştea cu 0.16%, la 1.061,92 puncte.

Sursa: NewsIn