Bursele europene au închis pe verde, pe fondul zvonurilor pozitive din sectorul bancar


Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de miercuri pe verde, în urma ştirilor conform cărora băncile europene vor trece cu bine de testele de stres care au dus la aprecierea titlurilor bancare, informează Boursorama.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a încheiat ziua cu o creştere de 1,00%, până la 5.014,82 puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a avansat cu 0.87%, până la 5.992,86 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a urcat cu 1.75%, la 3.483,44 puncte.

Bursele europene şi-au revenit miercuri după deschiderea în scădere, pe fondul aprecierii valorii titlurilor bancare, datorită unor ştiri care anticipează rezultate pozitive în cazul aşa-numitelor „teste de stres”, sau teste de rezistenţă la şocuri prin adecvarea capitalului în funcţie de risc.

„Se pare că există scurgeri de informaţii cu privire la testele de stres şi că băncile europene sunt mai bine pregătite decât anticipasem”, a declarat Fabrice Cousté, şef de echipă în cadrul unei divizii a BNP Paribas.

Titlurile europene s-au apreciat spre finalul şedinţei de tranzacţionare, în ciuda publicării datelor despre comenzile industriale din Germania, care au scăzut pentru prima dată în ultimele cinci luni în luna mai, pe fondul cererii scăzute, informează Bloomberg.

Comenzile, calculate după date ajustate la variaţiile sezoniere şi la inflaţie, au scăzut în mai cu 0,5% faţă de luna aprilie, când crescuseră cu 3,2%, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Economiei din Germania.

Economiştii intervievaţi de Bloomberg estimau o creştere a comenzilor industriale pe luna mai de 0,3%, dar nu trebuie uitat că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comenzile industriale au înregistrat o creştere de 24,8%.

Cursul euro-dolar nu a fost afectat de publicarea acestor date din Germania, moneda europeană fiind cotată la 1,2566 dolari în jurul orei prânzului la Frankfurt.

Încrederea investitorilor a scăzut puternic în iunie, pe fondul temerilor conform cărora criza datoriilor va afecta creşterea economică a regiunii. Indicele de referinţă al bursei germane a pierdut 6% în ultimele două săptămâni, pe fondul acestor temeri, menţionează Bloomberg.

Totodată, principalii indici de pe Wall Street erau pe verde, la jumătatea şedinţei de miercuri. Astfel, în jurul orei 18:30 ora României, Dow Jones câştiga 1,28%, la 9.868,65 puncte, indicele compozit Nasdaq avansa cu 1,37%, la 2.122,49 puncte, iar indicele extins S&P 500 creştea cu 1,37%, la 1.042,10 puncte.

Sursa: NewsIn